Društvo

“Oko sokolovo” stiglo u Niš, kažnjavanje od 1. avgusta

Sistem naplate i kontrole parkiranja "Oko sokolovo" od danas je na niškim ulicama, a nadležni ističu da građani u prvih mesec dana neće biti kažnjavani već samo opomenuti. Naplata kazni za nepropisno parkiranje počinje od 1. avgusta, a kazne iznose 5.000 dinara, odnosno 2.500 ukoliko se plati u roku od 8 dana.

Dejan Kovačević, kordinator Komunalne milicije objašnjava da će građani u prvih mesec dana od uvođenja sistema kontrole i naplate parkiranja neće biti kažnjavani, već će samo dobijati opomene. “Građani će u prvih mesec dana na svoje kućne adrese dobijati opomene zbog nepropisnog parkiranja, a od 1. avgusta ćemo krenuti sa kažnjavanjem”, kaže sagovornik.

Kovačević objašnjava : “Kolski ulaz, uzal u dvorišta su predviđeni da vlasnik kuće ili garaže uđe, prođe, a ne da može parkira svoje vozilo na žutoj traci, dakle i to će se smatrati prekršajem. Prekršajem se smatra i kada se vozila zaustave na kolovozu sa četiri migavca i ometaju saobraćaj.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski ističe da uvođenje “Oka sokolovog” nisu kazne, već uvođenje reda u gradski saobraćaj. “Verujemo da će ova dva vozila nama da pomognu da regulišemo saobraćaj, da autobusi konačno krenu na bulevarima gde žute trake ima, da taksisti takođe imaju svoj deo na bulevarim i da saobraćaj u jutarnjem i popodnevnom špicu nesmetano funcioniše”, kaže Sotirovski.

Dodaje: “Verujem da će ovih mesec dana mnogo toga da se promeni jer će biti  mesec dana probne vožnje i uopšte probnog funcionisanja ovih automobila, a onda ćemo od 1. avgusta, nažalost morati malo i da se kažnjavo, ali opet kažem sa ciljem uvođenja reda u saobraćaj.

Sotirovski naglašava da čelnici gradske vlasti nisu razmišljali o tome hoće li ova sistem puniti budžet jer im to nije cilj. “Koliko će Oko sokolovo puniti budžet o tome nismo razmišljali niti izvodili bilo kakvu računicu, i to nam nije cilj, dakle cilj nam je uvođenje reda”.

Podsetimo, tender za Oko sokolovo raspisan je pre skoro godinu dana, a posao su dobili beogradski “Parking servis” i firma “Prokomsoft” iz Novog Sada, dok je firma “Easy park”, koja je ponudila skoro pet puta nižu cenu, odbijena.

Iz te kompanije osporavali su konkursnu dokumentaciju i ukazivali da je niško preduzeće i pre pokretanja tendera namenilo ugovor “Parking servisu” iz Beograda, a na zloupotrebe su upozoravali i predstavnici niške opozicije.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 4 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 1 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 57 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 53 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend