Društvo Otvoreni radio u vreme korone

Okrugli sto „NEnasilNI odgovor – Prevencija i suzbijanje nasilnog ekstremizma“

Mnogo je izazova savremenog doba, a nasilni ekstremizam i radikalizacija su među najvećim, pa je i cilj okruglog stola pod nazivom "NEnasilNI odgovor - Prevencija i suzbijanje nasilnog ekstremizma" da se više akcentuju odgovori na nasilni ekstremizam. Okrugli sto organizuje Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA , a održaće u dvorištu City Smart kluba u Milentijevoj ulici 12a.

Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA sprovodi projekat „NEnasilNI odgovor“ sa ciljem da se informišu, edukuju, osnaže i umreže građani, mediji, institucije i organizacije iz Niša na temu nasilnog ekstremizma i njegove prevencije i suzbijanja. Učesnici okruglog stola su predstavnici institucija i organizacija iz Niša koje se bave ovom temom.

„Cilj okruglog stola je da na jednom mestu okupimo sve zainteresovane strane za suzbijanje nasilnog ekstremizma, da analiziramo situaciju i aktivnosti u Nišu i okruženju vezanu za pojavu nasilnog ekstremizma i da pokušamo da zajedno dođemo do preporuka za njegovu prevenciju i suzbijanje na lokalu“, kažu iz organizacije.

Panelisti su: Čedomir Šargić – Institut za javno zdravlje, Osman Balić – YU Rom centar, Sanja Tošić – Kom 018, Igor Milosavljević – Pravni centar Niš, Tatjana Nikolić – Centar za devojke, kao i gosti iz Novog Pazara, Sead Biberović iz Urban In-a i Zibija Šarenkapić iz organizacije DamaD. Moderator skupa i predstavnik ogranizatora je Milan Stefanović iz PROTECTA-e.

„Nasilni ekstremizam je „zagovaranje, podržavanje, pripremanje ili na bilo koji drugi način davanje podrške (ili opravdanja) ideološki motivisanom nasilju u cilju ostvarivanja socijalnih, ekonomskih ili političkih ciljeva”. Nasilni ekstremizam i latentni okidači radikalizacije spadaju u najprisutnije izazove današnjice, oni se mogu manifestovati u čitavom nizu pitanja, uključujući politička, verska i rodna“, pojašnjavaju.

Podsetimo, PROTECTA je u utorak 18. maja sprovela uličnu akciju  pod istim nazivom i na taj način skrenula pažnju na uvek aktuelne probleme, ali i moguća rešenja.

Projekat „NEnasilNI odgovor“ koji realizuje PROTECTA je podržan u okviru regionalnog projekta „Zajednice na prvom mestu: Stvaranje centra civilnog društva za rešavanje pitanja nasilnog ekstremizma – od prevencije do reintegracije“ koji sprovodi Forum MNE (Crna Gora), Centar za pravne građanske inicijative (Albanija), Nada i domovi za djecu BiH (Bosna i Hercegovina), Partneri Kosova – Centar za upravljanje sukobima (Kosovo), Centar za zajednički jezik (Severna Makedonija) i Kulturni centar DamaD (Srbija), a koji finansira Evropska unija i sufinansira Ministarstvo za državnu upravu Crne Gore.

“Otvoreni radio za otvoreno društvo” se realizuje u okviru projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Mccartney
Pre 31 minut

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Pre 28 minuta

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
Pre 25 minuta

Feel

Maneskin
Alfie Templeman
Pre 21 minut

Colour Me Blue

Alfie Templeman
Killers, K.D. Lang
On Air!

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend