Društvo

Opština Pantelej poziva građane na uranak, lekari mole da se uzdrže od okupljanja još 10 dana

Foto: Hai Nguyen Tien, Pixabay
Gradska opština Pantelej organizuje besplatan prevoz građana do Kameničkog visa za prvi maj, dok lekari apeluju na građane da se uzdrže od okupljanja i poštuju epidemiološke mere kako se ne bi ponovio scenario koji je usledio nakon Sretenja.Postavlja se pitanje ko će snositi odgovornost ako se nakon praznika naglo poveća broj zaraženih, trenutno stabilna epidemiološka situacija u Nišu pogorša, a zdravstveni sistem još jednom bude na ivici. Građani?

„Tradicionalno za „prvomajski uranak“, autobus prevoznika „Lasta“ prevoziće izletnike do Kameničkog visa i nazad, u subotu, 1.maja, na svaki parni sat počevši od 8 časova izjutra sa polaznom stanicom kod Učiteljskog doma i usputnim stanicama preko Vinika i Kamenice. Povratak sa Kameničkog visa je na svaki neparni sat, a poslednji polazak je u 17 časova“, navodi se na Fejsbuk stranici ove opštine.

Dok gradska opština Pantelej poštuje tradiciju i organizuje tradicionalno okupljanje za praznik rada, lekari strahuju od katasrofalnog scenarija. „Najveći strah imam od Sretenjskog scenarija. Imaćemo velike probleme nakon praznika, kazao je Milorad Jerkan“, direktor Doma zdravlja.

On je objasnio da strahuje da će broj zaraženih naglo porasti nakon praznika, jer se tada najviše i krše mere. Apelovao je na sve građane da se suzdrže još deset dana, kako bi se epidemiološka situacija stabilozovala.

Krizni štab je na jučerašnjem zasedanju doneo odluku da neće biti popuštanja mera za praznike. Odluku Kriznog štaba obrazložio je epidemilog, Branislav Tiodorović koji je kazao da su želeli da izbegnu scenario od Sretenja kada je porastao broj zaraženih i da će o eventulanom popuštanju mera razmišljati nakon 8. maja. On je takođe najavio strožu kontrolu za vreme praznika.

Da li je strah lekara opravdan saznaćemo nakon praznika. Međutim, pitanje koje se otvara je ko će preuzeti krivicu ako se ponovi scenario od februara i drastično počne da raste broj pozitivnih i preminulih, a zdravstveni sistem još jednom bude pred pucanjem?

Hoće li  za nemar biti odgovorni, dežurni „krivci“, neodgovorni građani koji su se oglušili o epidemiološke mere? Građani koji ne žele da se vakcinišu iako im je država omogućila, kako kaže Vučić „švedski sto“, a na njima je samo da odaberu vakcinu? Ili će ovoga puta odgovornost snositi opština koja zarad poštovanje tradicionalnih vrednosti u vreme epidemije koronavirusa, organizuje „prvomajski uranak“ iako je situacija u Nišu još uvek vanredna?

 

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Keith Urban
Pre 40 minuta

One Too Many With Pink

Keith Urban
Jason Derulo
Pre 36 minuta

Want to Want Me

Jason Derulo
Jain
Pre 33 minuta

Dynabeat

Jain
Alex Cameron
On Air!

Politics of Love

Alex Cameron

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend