Društvo Politika

Organizacije civilnog sektora uputile apel predsedniku Srbije da otkaže miting 26. maja

Foto: Fondacija Slavko Ćuruvija
Organizacije civilnog sektora uputile su apel predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću da otkaže miting koji je najavio za 26. maj. Kako se navodi u apelu, u situaciji u kojoj se naša država sada nalazi, najmanje je potrebno da se stvara podela među građanima, te da država mora ozbiljno da shvati poruke i zahteve građana i ponudi odgovore, a da nije trenutak da se pokazuje ko je jači.

Potpisnici apela su podsetili predsednika na njegovu nadlležnost koja je Ustavom definisana a tiče se izražavanja državnog jedinstva Republike Srbije. Kako piše u apelu, svesni opasnosti u koju vodi podgrevanje tenzija i dalja polarizacija društva koja se suočava s posledicama nasilja u vidu koji do sada našoj zemlji nije bio poznaat, apeluje se na predsednika da postupi odgovorno, razumno i u najboljem interesu najvećeg broja građana i da otkaže masovno okupljanje najavljeno za 26. maj.

U situaciji u kojoj se nalazimo najmanje je potrebno produbljivanje podela među građanima. Činjenica da smo zbog bezumnog nasilja izgubili 18 života, i to uglavnom dece i mladih ljudi, ne sme biti povod za međupartijsko nadmetanje u „pokazivanju mišića“ i prebrajanju pristalica. Ona je alarm za državu koju predstavljate da se kroz institucionalne mehanizme u potpunosti posveti lečenju rana koje su na tkivu društva otvorene i uspostavljanju mera koje će sprečiti da se slična tragična iskustva ponove“, navodi se.

Organizacije su dalje pojasnile da se na ulice prestonice izlio opravdani gnev građana koji od države traže da se njihovoj deci i njima pruži elementarna bezbednst i da se zaustavi širenje nasilja, utvršujući objektivnu i subjektivnu odgovornost svuh delova ovog sistema zbog čijeg činjenja ili nečinjenja je Srbija zavijena u crno. “Njihov protest je vapaj, njihovo okupljanje je izraz prirodne potrebe za solidarnošću i zajedništvom u prevazilaženju bola. Većini onih koji mirno protestuju nije bio potreban poziv bilo kog političkog aktera da izađu na ulicu. Oni su izašli da pokažu da se nasilju mora stati na put“, objašnjavaju.

Dalje pišu da država mora da čuje i da ozbiljno shvati poruke i zahteve svih građana koji protestuju, kao i da mora da ponudi odgovore. “Odgovor na masovno okupljanje građana protiv nasilja ne može da bude još masovnije okupljanje nekih drugih građana koji žele da poruče šta – da nisu protiv nasilja? Ili, da ne smatraju da država i njene institucije treba da preuzmu bilo kakvu odgovornost za nemile događaje? Prosto da budu na suprotnoj strani i u većem broju kao da se time može bilo šta rešiti? Kao da je potrebno da se podelimo u rovove?“, navode.

Kako kažu, nije trenutak da se pokazuje ko je jači, već da se prizna da smo svi suviše slabi za izazove pred kojima smo se našli u prethodnom periodu. Nije vreme za kontramitinge, kako ih nazivaju, ili sletove i oživljavanje drugih trauma iz prošlosti. Kraj apela prenosimo u celosti:

“Nije primereno da se arče ogromni resursi (u velikoj meri i javni) samo da bi se stvorio utisak da su legitimna pitanja i zahtevi građana nedovoljno glasni i da mogu biti nadglasani ovacijama nečijih pristalica.  Vaša odluka da otkažete skup zakazan za 26. maj bila bi dobar znak da je moguće postaviti državni interes iznad stranačkog. Bila bi znak da se daje šansa dijalogu i pluralnosti interesa umesto polarizaciji i svođenju društva na „nas i njih“. Obraćamo Vam se kao osobi koja nesumnjivo raspolaže najvećom političkom moći u Srbiji i podsećamo Vas da najveća moć podrazumeva i najveću odgovornost“.

Ovaj apel potpisali su: Akademija ženskog liderstva, Beogradski centar za ljudska prava, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Catalyst Balkans, Centar savremene politike, Centar za praktičnu politiku, Fondacija Centar za demokratiju, Fondacija Jelena Šantić, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Krokodil, Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD), Novi optimizam, Partneri Srbija, Slavko Ćuruvija fondacija, Regulatorni institutza obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), Trag fondacija, Udruženje Da se zna!, Udruženje građanki FemPlatz

Anđela Jeremić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Osvajaci
Za 0 minuta

Dusa Kad Izneveri

Osvajaci
Regata
Za 3 minuta

Andrea

Regata
Patti Smith Group
Za 7 minuta

Because the Night

Patti Smith Group
Emerson, Lake & Palmer
Za 10 minuta

C'est La Vie

Emerson, Lake & Palmer
E Play
Za 15 minuta

Aut

E Play

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend