Društvo

Orintolozi na Vlasini zabeležili 84 vrsta ptica, među kojima i nekoliko retkih vrsta

Foto: Društvo za proučavanje ptica Srbije
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sprovelo je istraživački kamp u okviru zaštićenog područja PIO "Vlasina“. Tokom 10 dana trajanja kampa prstenovano je 585 jedinki ptica u okviru 26 vrsta. Takođe, ralizovan je popis ptica na Vlasinskom jezeru i njegovoj okolini, gde su ornitolozi zabeležili više od 7.000 jedinki ptica među 84 vrste.

Sve ptice su hvatane pomoću posebno napravljenih mreža koje ih prilikom hvatanja ne mogu povrediti, zatim su obeležavane metalnim prstenovima, pregledane, izmerene i vraćene u divljinu. Prstenovanje ptica obavljaju isključivo registrovana stručna lica sa svim potrebnim dozvolama.

“Ovakav vid obeležavanja ptica je važan kako bismo imali jasniji uvid u migraciju ptica “na duge staze” i njihova lokalna kretanja. Zahvaljujući svim ovim informacijama možemo preduprediti brojne probleme sa kojima se ptice suočavaju i uticati na njihovu bolju zaštitu”, navode iz Društva za proučavanje ptica Srbije.

Dodaju da su najčešće prstenovane vrste zviždak, dugorepa senica, čižak i kos.

Tokom istraživanja prebrojano je preko 7.000 jedinki ptica, a  najbrojnije su bile liske sa više od 5.000 i zviždare sa više od 300 prebrojanih jedinki, ali i riđoglave patke, ćubaste patke, čegrtuše.

Takođe su uočene i retke vrste prica karakterističnih za ovo područje poput srednjeg ronca, crnoglavog galeba, ritsku sovu, crnogrlog morskog gnjurca.

Istraživački kamp je predstavljao drugu fazu ovogodišnjeg monitoringa ptica u zaštićenom području PIO “Vlasina“. Ranije ove godine ornitolozi DZPPS-a su terenskim radom istraživali i pratili veličine gnezdećih populacija ptica ovog područja.

Kamp je podržala i Turistička organizacija Vlasine.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

La Roux
Za 2 minuta

Fascination

La Roux
Bill Withers
Za 5 minuta

Lovely Day

Bill Withers
En Vogue
Za 9 minuta

Don't Let Go (Love)

En Vogue
Yard Act
Za 14 minuta

Payday

Yard Act
Soulsavers feat. Dave Gahan
Za 17 minuta

Tonight

Soulsavers feat. Dave Gahan

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend