Društvo

Oslikan mural u čast belih roda u Donjem Međurovu

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Fasadu OŠ "Desanka Maksimović" u Donjem Međurovu krasi mural posvećen belim rodama. Mural je delo umetnika Nenada Stojkova, a lokacija nije odabrana slučajno jer je baš ovo niško selo domaćin najveće kolonije belih roda južno od Save i Dunava.

„Mural prikazuje idiličnu sliku ovog sela u rano proleće, par roda na krovu kuće, međusobno udvaranje i zauzimanje gnezda. Rode su ocrtane upravo zbog toga što je Donje Međurovo ove godine imalo 15 aktivnih gnezda ove vrste, na teritorijama svih niških opština ima nešto preko 30 gnezda, što govori o značaju ovog sela“, kaže Slobodan Marković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Dodaje da su gnezda belih roda u krošnjama hrasta i duda prava retkost, te se ovo selo smatra svojevrsnim fenomenom. Zbog toga je važno raditi na edukaciji stanovništva, ali i zaštiti samih prica.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

„Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ove godine uz podršku Lokalne Fondacije Niš radi na zaštiti belih roda u niškom kraju i obrazovanju osnovaca o značaju belih roda za sve nas kroz radionice i izlete. Zajedno ćemo raditi i na obezbeđivanju gnezda koja se nalaze na električnim stubovima kako bi sprečili stradanje jedinki ove vrste od elektrokucije“, priča sagovornik.

Kada je reč o radionicama za osnovce o značaju belih roda, ali i tome kao da ih zaštitimo, učiće oko 1.000 mališana.

„Rad sa decom je možda i najbitniji, kroz radionice će ove godine proći oko 1.000 osnovaca iz Niša, upravo oni će se sutra brinuti za ove bele rode. Belim rodama je ovakva pomoć neophodna jer je to vrsta koja je vezana za čoveka i živi u zajednici zajedno sa nama, što znači da je najviše i ugrožena našim uticajem“, objašnjava Marković.

Bele rode imaju posebno mesto i u narodnoj kulturi te se za njih vezuju mnoga verovanja od toga da donose sreću, simbolizuju rađanje i najavljuju proleće.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Garbage
Za 0 minuta

Only Happy When it Rains

Garbage
Gabriella Cilmi
Za 4 minuta

Symmetry

Gabriella Cilmi
Michael Jackson
Za 7 minuta

Dirty Diana

Michael Jackson
Tears For Fears
Za 12 minuta

Sowing the Seeds of Love

Tears For Fears
Depeche Mode
Za 16 minuta

Personal Jesus

Depeche Mode

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend