Društvo

Osvećen temelj za izgradnju hrama Presvete Bogorodice u krugu Kliničkog centra

Episkop niški Arsenije osveštao je temelj za izgradnju paraklisa u krugu starog dela Univerzitetskog kliničkog centra. Hram će biće posvećen današnjem prazniku, Živonosnom istočniku Presvete Bogorodice, a očekuje se da bude zavšen za dve godine.

Ideja za igradnju hrama u krugu bolnice rodila se 2019., a sprovedena je u delo krajem marta ove godine kada su i počeli radovi na izgradnji. Hram će biti smešten između Klinike za kardiologiju i nefrologiju i glavnog ulaza Univerzitetskog kliničkog centar.

“U Kliničkom centru se leče mnogi verujući ljudi koji imaju potrebu za molitvom, razgovorom sa sveštenikom, da prisustvuju na bogosluženjima. Neki ovde leže i po više meseci i nisu bili u mogućnosti da zadovolje svoje duhovne potrebe”, ističe Episkop niški Arsenije.

Objašnjava da je do sada takva mogućnost postojala samo na Infektivnoj klinici, ali ona po samoj prirodi bolesti koje se u njoj leče vrlo često zatvori vrata za druge pacijente. Zato je, ističe,  značaj ovoga hrama veliki.

O značaju hrama u krugu Kliničkog centra govorio je prof dr Zoran Perišić direktor te zdravstne ustanove.

“Vera je važna. Vera u svakodnevni posao, u ono što znate, u ono što se čini prema vama i vera da će biti bolje. Srpska pravoslavna crkva je uvek bila uz svoj narod i ovo je za mene još jedan primer toga, jer hram koji pravimo će biti na usluzi pacijentima, ali i onima koji nisu naše vere, jer oni služe ljudima da pronađu svoj mir”, ističe Perišić.

Ovo će biti prvi hram posvećen Presvetoj Bogorodici u Nišu, a projektovao ga je pančevački arhitekta Dimitrije Marinković. Hram će se prostirati na 70 kvadratnih metara, a radovi bi trebalo da budu završeni za dve godine.

Izgradnju paraklisa u okviru Kliničkog centra finansira se iz donacija, a ko je donator i o kolikoj donaciji je reč nije poznato.

Podsetimo, paraklis, odnosno mala crkva, je i 2011. godine izgrađena ispred  Doma zdravlja.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 13 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 16 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 20 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 24 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 28 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend