Društvo

Osvećen temelj za izgradnju hrama Presvete Bogorodice u krugu Kliničkog centra

Episkop niški Arsenije osveštao je temelj za izgradnju paraklisa u krugu starog dela Univerzitetskog kliničkog centra. Hram će biće posvećen današnjem prazniku, Živonosnom istočniku Presvete Bogorodice, a očekuje se da bude zavšen za dve godine.

Ideja za igradnju hrama u krugu bolnice rodila se 2019., a sprovedena je u delo krajem marta ove godine kada su i počeli radovi na izgradnji. Hram će biti smešten između Klinike za kardiologiju i nefrologiju i glavnog ulaza Univerzitetskog kliničkog centar.

„U Kliničkom centru se leče mnogi verujući ljudi koji imaju potrebu za molitvom, razgovorom sa sveštenikom, da prisustvuju na bogosluženjima. Neki ovde leže i po više meseci i nisu bili u mogućnosti da zadovolje svoje duhovne potrebe“, ističe Episkop niški Arsenije.

Objašnjava da je do sada takva mogućnost postojala samo na Infektivnoj klinici, ali ona po samoj prirodi bolesti koje se u njoj leče vrlo često zatvori vrata za druge pacijente. Zato je, ističe,  značaj ovoga hrama veliki.

O značaju hrama u krugu Kliničkog centra govorio je prof dr Zoran Perišić direktor te zdravstne ustanove.

„Vera je važna. Vera u svakodnevni posao, u ono što znate, u ono što se čini prema vama i vera da će biti bolje. Srpska pravoslavna crkva je uvek bila uz svoj narod i ovo je za mene još jedan primer toga, jer hram koji pravimo će biti na usluzi pacijentima, ali i onima koji nisu naše vere, jer oni služe ljudima da pronađu svoj mir“, ističe Perišić.

Ovo će biti prvi hram posvećen Presvetoj Bogorodici u Nišu, a projektovao ga je pančevački arhitekta Dimitrije Marinković. Hram će se prostirati na 70 kvadratnih metara, a radovi bi trebalo da budu završeni za dve godine.

Izgradnju paraklisa u okviru Kliničkog centra finansira se iz donacija, a ko je donator i o kolikoj donaciji je reč nije poznato.

Podsetimo, paraklis, odnosno mala crkva, je i 2011. godine izgrađena ispred  Doma zdravlja.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Darkwood Dub feat. Bisera Veletanlic
Za 3 minuta

Nesto Sasvim Izvesno

Darkwood Dub feat. Bisera Veletanlic
Darko Rundek
Za 7 minuta

Crni Dusi

Darko Rundek
Carpenters
Za 10 minuta

This Masquerade

Carpenters
Bill Withers
Za 14 minuta

Ain't No Sunshine

Bill Withers
Cornelius Brothers & Sister Rose
Za 17 minuta

Too Late to Turn Back Now

Cornelius Brothers & Sister Rose

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend