Društvo

Otkrivanje murala Jovanki Bončić-Katerinić i debata sutra u prostorijama Društva arhitekata Niša

Foto: Centar za ženske studije Beograd
Na zgradi Društva arhitekata Niša oslikan je mural posvećen Jovanki Bončić Katerinić, Nišlijki koja je kao prva studentkinja Više tehničke škole u Darmšatu u Nemačkoj stekla diplomu 1913. godine. Svečano otkrivanje murala zakazano je za sutra, a prethodiće mu razgovor o Jovankinim dostignućima i debata o položaju žena u društvu, arhitekturi i obrazovanju. Program počinje u podne.

Mural posvećen našoj znameitoj sugrađanki  delo je dvoje likonih umetnika Tamara Osmajlić iz Berana i Stefana Stojanovića Sleša iz Vranja. Jovanka koja je ostavila trag u kulturi i istoriji srpskog naroda bila je isnpiracija mladim umetnicima koji su tokom rada na muralu o njoj dosta saznali.

“Imali smo prilike da Jovanku Bončić upoznamo kroz njenu istoriju i biografiju, a ja sam saznao da je u jednom trenutku života boravila u mom rodnom Vranju gde je završila srednju školu Bora Stanković. Osetio sam povezanost sa njom, ali isto tako da je možda trebalo da učestvujem u solikavanju murala koji je baš njoj posvećen”, kazao je Stefan za City Smart.

Organizatori najavljuju prisustvovo njegove ekselencija ambasador Kraljevine Holandije na svečanom otrivanju murala.

Jovanka Bončić Katereinić prva je žena arhitekta u istoriji Nemačke koja je stekla diplomu inženjera. Autorka je nekoliko arhitektonskih dela.

Srpskoj prestonici je ostavila zgrade Učiteljskog (zgradu Ženske učiteljske škole kraljice Marije) i Veterinarskog fakulteta. Njena dela su i čuveni Banski dvor u Banjaluci, kao i deo banjskog kupatila u Banji Koviljači.

Radila je i na rekonstrukciji dela doma “Ankera“ u Balkanskoj ulici u Beogradu, učestvovala je u izvođenju zgrade Pravnog fakulteta arh. Petra Bajalovića, projektovala bolnicu u Despotovcu i gimnaziju u Smederevu, kao i nekoliko zgrada osnovnih škola u Srbiji.

Mural je deo projekta “Izuzetne žene Srbije” koji zajednički sprovode Cenatr za ženske studije u Beogradu, Embassy of the Netherlands in Serbia and in Montenegro i Kulturni centar GRAD. Ovo je peti po redu mural od ukupno deset koji će biti posvećen ženama koje su ostavile trag u vremenu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 35 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 32 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 28 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 24 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend