Društvo

Otvorena „Ulica starih zanata“

Na Trgu kralja Milana danas je otvorena Ulica starih zanata i na taj način, kako navode predstavnici grada, počela i turistička sezona u Nišu.

Turistička sezona u Nišu zvanično je počela Ulicom starih zanata, koja će biti otvorena do 14. juna. Vreme nije poslužilo zanatlije iz Niša i okoline, ali se nadaju da će od sutra imati više sreće i uspeti da predstave svoja dela i nešto prodaju.

„S obzirom na to da Turistička organizacija Grada Niša podržava programe ustanova kulture ovog leta i na taj način započinjemo turističku sezonu u našem gradu, tak smo i otvorili Ulicu starih zanata“, kazala je direktorka TON-a Dragana Petković.

Najavljeno je otvaranje informativnog centra u Niškoj banji u četvrtak 3. juna, koji će, prema navodima Petković, biti dostupan kako žiteljima Niša, tako i turistima tokom celog letnjeg perioda.

„Ideja jeste da nas predstavimo kroz suvenire koje mogu da kupe turisti da ih podsećaju na naš grad“, kazala je.

Sa svim turističkim uposlenicima su, navodi, otvorili sezonu, pa će započeti organizovane izlete tokom leta. Na sajtu i društvenim mrežama biće najažurnijih podataka.

Svoje radove iznele su zanatlije koje se bave šivenjem, pletenjem, rezbarenjem, pa čak i konzerviranjem hrane na stari i možda zaboravljeni način.

Tridesetogodišnja Milica Petrović, majka dvoje dece počela je da se bavi konzerviranjem mesa, ali i pravljenjem domaćih sokova, peciva, krekera i hlebova. Sada u svom domu u Gornjoj Vrežini ima pravu malu radionicu gde se sve sprema na tradicionalan način, pa iako joj treba više vremena za pripremu, neuporedivo je ukusnije.

„Da radim u firmi ne bismo mogli decu da očuvamo, pa sam odlučila da kući pokrenem biznis. Krenuli smo sa pasterizovanjem mesa u tegli, da vratimo tradiciju i podsetimo ljude kako je to nekada bilo“, kazala je ona. Imamo pasterizovano juneće, svinjsko i pileće meso.

Za sada su više zainteresovani ljudi iz drugih gradova, poput Beograda jer su, kako kaže, mnogi zaboravili o čemu se radi.

„Meso je sočnije od običnog, poput narezka, nije prženo ni pečeno, bez začina, samo so i biber. Tako može da stoji tri godine“, objašnjava Milica. Pored toga tu su i sokovi od raznog vrsta voća i biljaka.

Predsednik Udruženja narodnog stvaralaštva „Majka nada“ Aćimović Miroslav kazao je da je ovo idealna prilika da Niš pokaže kakve sve zanate njegovi građani znaju i čime se sve bave. U udruženju su pretežno žene, a bave se grančarijom, vezenjem, pletenjjem, slikanjem, proizvodnjom pića. Do sada su posećivali sajmove zanata širom Srbije.

Pozivaju svoje sugrađane da posete izložene radove, a možda se i pridruže nekom udruženju.

Marija Jevremčević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
Pre 14 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
Pre 11 minut

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
Pre 7 minuta

Fever

Kings of Convenience
Jamala
Pre 3 minuta

1944

Jamala
Joe Cocker
On Air!

Hard Knocks

Joe Cocker

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend