Društvo

Ovog vikenda u Domu zdravlja i preventivni pregledi kod zubara

Skrining na rano otkrivanje raka grlića materice, dojke, debelog creva, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, ili pregled kod stomatologa građani će moći da obave u subotu i nedelju u Domu zdravlja u periodu od 7 do 14 sati. Uput nije potreban, dovoljna je samo zdravstvena knjižica.

Pregled za rano otkrivanje raka grlića materice – PAPA test, koji se preporučuje ženama starosti od 25 do 64 godine biće organizovan u službi  za zdravstvenu zaštitu žena. Uzimanje brisa radiće se na prvom spratu.

Nišlijke će u danima vikenda moći da obave i mamografski pregled koji može pomoći u ranom otrivanju raka dojke, a preporučuje se ženama od 50 do 69 godina starosti. Takođe, biće organizovana i obuka za samopregled dojke na kome žene mogu da nauče kako da uoče i prepoznaju promenu, te da se odmah jave lekaru.

U danima vikenda biće organizovani i pregledi za rano otkrivanje raka debelog creva, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, depresije i provera sluha. Pored lekara različitih specijalnosti za vikend će raditi i stomatolozi, a građani i građanke svih uzrasta mogu da se jave i provere zdravlje svojih zuba.

Lekari pozivaju građane da se odazovu akciji i obave preglede uz napomenu da je bolest izlečiva ako se otkrije na vreme. Podsećaju da za preventivne preglede koji su organizuju vikendom nije potreban uput izabranog lekara niti zakazan ternim, samo zdravstvena knjižica. Pregledi su besplatni.

Podsetimo, Dom zdravlja od avgusta meseca prošle godine svakog vikenda organizuje akciju “Otvorenih vrata” sa ciljem da kod građana i građanki stvori zdrave navike i ukaže na važnost preventivnih pregleda za očuvanje zdravlje celokupnog organizma.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 6 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 9 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 13 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 17 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 21 minut

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend