Društvo

Padobranci Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD-a na zajedničkim vežbama u Leskovcu i Nišu

foto: arhiva City Smart
Pripadnici 63. padobranske brigade Vojske Srbije i 173. padobranske brigade Oružanih snaga SAD ove nedelje učestvuju na taktičkoj vežbi obučavanja pod nazivom „Nebeski most 21“ na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu i u širem rejonu Leskovca, saopštili su iz Ministarstva odbrane.

Oko 150 padobranaca učestvovaće u vežbi koja ima za cilj da, kako saopštavaju iz Ministarstva odbrane, unapredi neđusobno razumevanje na taktičkom nivou. Oni će uvežbavati taktike, tehnike i procedure prilikom izvršenja specijalnog i klasičnog padobranskog desanta, desantiranja tereta iz vazduhoplova, kao i obezbeđenja rejona desantiranja.

“Cilj vežbe, na kojoj učestvuju pripadnici 63. padobranske brigade Vojske Srbije i 173. padobranske brigade Oružanih snaga SAD, je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja na taktičkom nivou tokom izvođenja humanitarnih operacija snabdevanja ugroženog stanovništva iz vazduha”, navodi se u saopštenju.

Na vežbi učestvuje više od 150 padobranaca, a za izvršenje padobranskih skokova i desantiranje tereta koriste se transportni avioni An-26 Vojske Srbije i C-130 „herkules“ Oružanih snaga SAD.

Na ovaj način će pripadnici oružanih snaga partnerskih zemalja razmeniti znanja i iskustva kako bi se stečeno znanje primenilo na ugroženom stanovništvu.

“Izvođenjem ovakvih vežbi pripadnici Vojske Srbije razmenjuju znanja i iskustva sa pripadnicima oružanih snaga partnerskih zemalja i unapređuju osposobljenost za izvršenje specifičnih zadataka koji se mogu očekivati u operacijama pružanja pomoći ugroženom stanovništvu i u multinacionalnim operacijama podrške miru”, poručuju iz Ministarstva odbrane.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Badfinger
Za 0 minuta

Without You

Badfinger
Tasmin Archer
Za 4 minuta

Sleeping Satellite

Tasmin Archer
Ganesh
Za 8 minuta

I've Been Thinking About You

Ganesh
DJ Allexinno
Za 12 minuta

Everytime

DJ Allexinno
Sonique
Za 15 minuta

Sky

Sonique

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend