Društvo

Pešić: Zabrinjava što je u saobraćaju stradalo troje dece za tri meseca

Agencija za bezbednost saobraćaja pokreće akciju na teritoriji cele Srbije, sa ciljem da se zaštite pešaci i bicikliste, koji najčešće stradaju u saobraćaju. Agencija je nedavno sprovela istraživanje kojim je obuhvaćena 161 lokalna samouprava, a rezultati su pokazali da su među naujgoreženijim gradovima Beograd, Novi Sad i Niš. U ovim lokalnim samoupravama život godišnje izgubi od 16 do 18 pešaka.

“Pešaci najviše stradaju u naseljima, tamo gde bi trebalo i da su najviše zaštićeni. Više od 63 odsto pešaka je nastaradalo upravo u naseljima”, kazao je Duško Pešić direktor Agencije za bezdenost saobraćaja za RTS. Objašnjava da pešaci najviše stradaju u delovima naselja gde nema trotoara i  primorani su da se kreću na kolovozu.

“Pored toga veliki problem su i podzemni i nadzemni prelazi, jer pešaci ne prolaze tuda, kako bi skratili put. Loše procene vreme koje im je potrebno da pređu ulicu i nastradaju”, ističe. Dodaje da su analize Agencije pokazale da 12 odsto pešaka nastada na pešačkom prelazu. Ističe da su najčešći razlozi što pešak u tom momentu razgovara moliblim telefonom ili nosi slušalice. “Bilo je i slučajeva gde su pešaci pretrčavali ulicu na crveno, a isto tako i gde je vozač prošao na crveno ili vozio neprilagođenom brzinom,” napominje Pešić.

Ističe da su nastradali pešaci uglavnom stariji od 65 godina i da je razloga više, a naječešći je taj što im sa godinama opadaju refleksi. Napominje da statistika pokazuje da u saobraćaju najmanje stradaju deca, ali da je zabrinjavajuće što su od početka godine nastradala čak tri deteta, za tri meseca.

Zbog toga će Agencija sprovesti niz akcija. U saradnji sa Ministarstvom prosvete biće organizovana onjlajn predavanja za osnovce i srednjoškolce koja se odnosi na bezbednost u saobraćaju. Dok će za pešake i bicikliste biti organizovane noćne akcije u kojima će im biti deljeni reflektujući materijali, prsluci, kacige i svetla, kako bi bili vidljiviji.

Prema njegovim rečima najrizičnije vreme za pešake i bicikliste je taj prvi mrak 17. i 18. sat u zimskim mesecima. Dok se u letnjem saobraćajni udesi dešavaju nakon 21h.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 50 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 46 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 43 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 39 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend