Društvo Zdravlje

Peticija za zabranu pušenja u kafićima i restoranima

Organizacije okupljene oko pokreta "Balkan bez duvana" pokrenule su peticiju da se zabrani pušenje u svim javnim zatvorenim prostorima u Srbiji. To uključuje lokale, kafiće i restorane, ali i strožu kontrolu duvana.

Kako su objasnili u peticiji, Srbija je jedna od retkih zemalja na Balkanu gde je pušenje dozvoljeno u javnim prostorima. Pored toga, jedino još Bosna i Hercegovina nije uvela zabranu pušenja. U Srbiji od 2010. Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu zabranjuje pušenje u zatvorenom javnom i radnom prostoru. Međutim, Zakon izuzima ugostiteljske objekte.

„Dozvoljeno pušenje gostiju u ugostiteljskim objektima, osim ostalih gostiju nepušača, posebno pogađa zaposlene u tim objektima. Njima se ne pruža adekvatna zaštita od izloženosti duvanskom dimu, koja je predviđena zabranom pušenja u zatvorenom radnom prostoru“, naveli su iz pokreta Balkan bez duvana.

Republička stručna komisija za kontrolu duvana je u oktobru poslala zahtev Ministarstvu Zdravlja. Akcenat je bio na tome da u zimskom periodu pušenje u lokalima dovodi do skidanja maski i većeg rizika zaražavanja koronavirusom. Oni su zbog toga predložili uvođenje potpune zabrane pušenja. Do toga još uvek nije došlo.

Ono što ljudima koji žive van Srbije znači jeste to što mogu da puše cigarete, a da ne izlaze iz lokala. Na tako nešto ih obavezuju države u kojima žive. S druge strane, oni koji žive u Srbiji navikli su na dozvoljeno pušenje gotovo u svim kafićima i restoranima. Po komentarima koji su se, povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima, pojavili na društvenoj mreži fejsbuk, oni ne bi voleli da ovakva odluka stupi na snagu.

Ipak, oni koji su nepušači žale se na uslove u kafićima i restoranima. Kažu da i pored mesta za nepušače tamo dopire duvanski dim, koji ih remeti u jelu i uživanju. Oni bi, zbog toga, podržali ovakvu odluku. Naveli su i da im smeta javni diskurs koji nepušačima govori da treba da se prilagode i trpe.

Procenat pušača u Srbiji je 35 odsto, što je i dalje više nego u većini drugih zemalja, pokazuju podaci Batuta iz 2020. godine. Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, broj pušača u Srbiji do 2025. godine iznosiće 34,3 odsto. To je pad u odnosu na 2000. godinu, kada je taj broj bio 51,5 odsto odraslih. S obzirom na pad broja pušača u Srbiji, logično bi bilo da se ove mere sprovedu u delo.

Projekat „Balkan bez duvana“ započet je jula 2020. godine. Trenutno je 1156 ljudi potpisalo peticiju, koja se nalazi na linku.

Katarina Mladenović Đorđević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Mccartney
Pre 25 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Pre 22 minuta

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
Pre 18 minuta

Feel

Maneskin
Alfie Templeman
Pre 15 minuta

Colour Me Blue

Alfie Templeman
Killers, K.D. Lang
On Air!

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend