Ekonomija

Pijačni prodavci u Nišu obustavili rad u znak protesta najavljenoj fiskalizaciji

Prodavci na niškim pijacama obustavili su rad na jedan dan u znak protesta najavljenoj fisklalizaciji. Zabrinuti prodavci ističu da će uvođenje fiskalnih kasa dodatno uvećati cene voća i povrća, što će dovesti do slabe prodaje, a one koji od toga žive do ruba egzistencije.

Pijačni prodavci iz svih krajeva Srbije danas će svoje nezadovoljstvo iskazati protestom u Beogradu ispred Ministarstva finansija zakazanom za 11h, a oni koji nisu otišli u prestonicu, jutros su zatvorili svoje tezge.

Novinarka je na terenu zatekla većinom pokrivene tezge i svega par prodavaca koji ipak rade, jer kako kažu nemaju izbora. Oni koji su odlučili da tezge ipak zatvore,  odlučni da se bore jer će u suprotnom pijaca biti prazna s obzirom da će kažu, fiskalizacija direktno uticati na porast cena.

„Protiv fiskalizacije smo, zato što se mnogo smanjio obim posla. Ovo je konktretno udar na nas, jer će sa sa uvođenjem fiskalnih kasa povećati i cene voća i povrća, zdrave hrane koja se ovde prodaje“, kaže jedna prodavačicasa Tvrđavske pijace.

Dodaje da su prodavci već izloženi ogromnim nametima od strane države, te da je uvođenje fiskalne kase samo dodatni udarac na njihov džep.

„Tezge su veoma skupe u Nišu, osim toga plaćamo i porez i doprinose. Retko kad sebi damo sloboda dan, da bismo mogli da se prehranimo, a ovo bi sada bio samo dodatni udarac na naš kućni budžet „, ističe sagovornica.

Prodavci sa Zelene pijace kažu da bi trebalo sagledati sve aspekte njihovog poslovanja,  jer kako kažu njihov rad direktno zavisi od vremenskih uslova, kiše, snega i izuzetno niskih temperatura budući da rade na otvorenom prostoru, bez grejanja.

Podsetimo, u skladu sa novim zakonom o fiskalizaciji, koji je stupio na snagu 1. januara 2022. godine, prodavci na pijacama su u obavezi da poseduju fiskalne kase. Prelazni rok je od 1. novembra do 30. aprila, što znači da će on 1. maja svi morati da izdaju fiskalne račune.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Kerber
Za 1 minut

Nebo Je Malo Za Sve

Kerber
Bijelo Dugme
Za 5 minuta

Ove Cu Noci Naci Blues

Bijelo Dugme
Galija
Za 9 minuta

Burna Pijana Noc

Galija
Neil Young
Za 13 minuta

Rocking in a Free World

Neil Young
Mr. Mister
Za 18 minuta

Broken Wings

Mr. Mister

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend