Društvo

Piskulidis: Jagodina je grad pod opsadom u kome se odvija paralelna stvarnost

Predstavnice nevladine organizacije ASTRA se prvenstveno bave borbom protiv trgovine ljudima, kao i zaštitom žena i pružanjem potrebne podrške. Hrabre žene i devojke bile su inicijatorke sastanka posvećenom svim žrtvama koje su doživele neki vid seksualne eksploatacije. Pozvale su sve koje su imale neko iskustvo sa zlostavljanjem da se jave i tako ohrabre druge sa ciljem da se i "moćnicima" dokaže da nisu nedodirljivi. Naša sagovornica bila je menadžerka za komunikacije ove organizacije Hristina Piskulidis.

Skup podrške u Jagodini bio je plod ženske solidarnosti, kakve bi, prema rečima naše sagovornice, trebalo da ima mnogo više. Na skupu su se okupile predstavnice ženskih udruženja i poslale jasnu poruku svim žrtvama u Jagodini i drugim gradovima da nisu same. Takođe, Grupa ženskih organizacija – članica Mreže Žene protiv nasilja i Antitrafiking mreže − uputila je zahtev Republičkom javnom tužilaštvu i pozvala ga da hitno, odgovorno i u skladu sa svojim ovlašćenjima ispita navode svedoka i u skladu sa tim kategoriše slučaj potencijalne organizovane trgovine ženama i devojčicama u Jagodini, i prosledi ga Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

Pozivaju se na donošenje nove Strategije za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period 2021–2025, jer ,  kako navode, ignorisanje konteksta u kome je Strategija nastala i društveni trenutak u kome se promoviše, obesmišljava njen značaj i degradira upravo one čijoj zaštiti je Strategija namenjena, a to su žene žrtve nasilja.

Nezavisnu žensku grupu za sada podržavaju: ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar, NVO Labris, Žene u crnom, BeFem – Feministički kulturni centar, Ženska grupa Ne davimo Beograd, Udruženje žena Peščanik – Kruševac, UG PAOR Zrenjanin, Centar za devojke – Niš, Sos za žene i decu žrtve nasilja – Vlasotince, UG Fenomena – Kraljevo, Alternativni centar za devojke – Kruševac, Udruženje Roma Novi Bečej, Centar za ženske studije Impuls Tutin, Magazin Karakter, Minja Marđonović, Aida Ćorović, Jelena Jaćimović, Danijela Štajnfeld, Marta Fiš, Marija Lukić, Jelena Ivković, Vera Kurtić i Tamara Urošević

Kako je slučaj Palme počeo da se politizuje, a žrtve stavljaju po strani, udruženja su počela da se međusobno povezuju, što je za predstavnice prirodna stvar.

„Poenta skupa u Jagodini bila je da svim žrtvama slučaja pošaljemo poruku da mogu da računaju na nas. Ako pratimo navode u medijima njih ima dosta, a postoje indicije da se ovde to događalo godinama unazad i da je broj žrtava veliki, kao i da one nisu samo iz Jagodine“, priča za City Smart radio Hristina Piskulidis.

Sve to, kako kaže, predugo traje, ali se i predugo ćuti. Što zbog straha, što zbog stida. Iz tog razloga potrebna je velika podrška, kako od organizacija, tako i od vlasti jer žrtve moraju da budu zaštićene.

„Slučaj ima veliki društveni potencijal jer u zavisnosti od toga na koji način on bude tretiran mi dajemo primer i pokazujemo i trenutnim i budućim žrtvama sličnih delikta koja prava imaju u Srbiji jer mi imamo dobre zakone ali u njihovom sprovođenju ima dosta nejasnoća i preskakanja zakonskih regulativa“, jasna je Piskulidis.

Pitaju se kakva je primena tih zakona i da li institucije i kako reaguju kada je potencijalno optužena osoba na položaju. Do sada je ipak praksa pokazala da su slučajevi u kojima su akteri sa vlasti bili umešani, ostali bez epiloga, a sada su ulozi mnogo veći u odnosu na to da postoji organizovana seksualna eksploatacija žena i devojčica.

„Po našem zakonu, ako su u pitanju osobe mlađe od 18 godina i ukoliko su navodi svedoka tačni da se radi o devojčicama od 15 do 17 godina to su po našem Zakonu deca“, predočila je.

Već desetak godina se u Jagodini dešava nešto što naša sagovornica opisuje kao paralelni svet gde postoje različite vrste uslovljavanja. Mediji su, navodi, doprineli tome da slučaj bude politizovan a oštricu reakcije javnosti bude otupljena jer svakog dana zatrpavaju građane i građanke sa informacijama.

„Vi na dnevnom nivou imate vesti o tome da su uhapšeni zločinci, da su se navijački klanovi klali između sebe, da su ubijali ljude i mleli ih u mašini a mlevenje, da ja mislim da su se ljudi u moru informacija i stavu medija oko ovog slučaja izgubili.“

Stav se, podseća, vremenom pretvorio u političku aferu pa se više govori  šta je rekla Marinika Tepić, a šta Dragan Marković Palma.

„Markovću su bili ustupljeni termini na nacionalnim televizijama gde je bukvalno vršio samopromociju i predstavljao se kao srpski domaćin, a da nije bilo adekvatne protivteže u smislu zainteresovanosti medija da obrade drugu stranu priče osim na samom početku i to isključvo iz te političke perspektive. Ljudma je dosta politike“, kaže.

Ovaj slučaj se, ističe, tiče svih nas i ukoliko se ništa ne preduzme to znači da neki lokalni moćnik može da udari na bilo koga od nas i da uzme sve što mu padne na pamet.

„Meni je to poražavajuće. To što su u ovom slučaju žene i devojčice iz Jagodine ne znači da sutra neće biti neki drugi grad i da ne može da bude bilo ko od nas“, poručila je.

Ovo je šansa da se pokaže koliko smo pravna država, a mediji, koji imaju veliku ulogu, bi trebalo preusmere diskurs sa „rekla-kazala“ na žrtve i sve što mogu da učine za njih.

Podseća da su vrata Astre otvorena i da žrtve mogu da im se obrate pozivom na broj 011 785 0000, ili mejlom sos@astra.rs, kako bi ih detaljnije uputile u njihova prava i pružile podršku.

 

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Lola Lennox Ft. Annie Lennox
Pre 54 minuta

Wherever You Go

Lola Lennox Ft. Annie Lennox
James Arthur
Pre 51 minut

You Deserve Better

James Arthur
Marina
Pre 47 minuta

Ancient Dreams in a Modern Land

Marina
Tame Impala
On Air!

No Choice

Tame Impala

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend