Društvo

Piskulidis: Jagodina je grad pod opsadom u kome se odvija paralelna stvarnost

Predstavnice nevladine organizacije ASTRA se prvenstveno bave borbom protiv trgovine ljudima, kao i zaštitom žena i pružanjem potrebne podrške. Hrabre žene i devojke bile su inicijatorke sastanka posvećenom svim žrtvama koje su doživele neki vid seksualne eksploatacije. Pozvale su sve koje su imale neko iskustvo sa zlostavljanjem da se jave i tako ohrabre druge sa ciljem da se i "moćnicima" dokaže da nisu nedodirljivi. Naša sagovornica bila je menadžerka za komunikacije ove organizacije Hristina Piskulidis.

Skup podrške u Jagodini bio je plod ženske solidarnosti, kakve bi, prema rečima naše sagovornice, trebalo da ima mnogo više. Na skupu su se okupile predstavnice ženskih udruženja i poslale jasnu poruku svim žrtvama u Jagodini i drugim gradovima da nisu same. Takođe, Grupa ženskih organizacija – članica Mreže Žene protiv nasilja i Antitrafiking mreže − uputila je zahtev Republičkom javnom tužilaštvu i pozvala ga da hitno, odgovorno i u skladu sa svojim ovlašćenjima ispita navode svedoka i u skladu sa tim kategoriše slučaj potencijalne organizovane trgovine ženama i devojčicama u Jagodini, i prosledi ga Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

Pozivaju se na donošenje nove Strategije za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period 2021–2025, jer ,  kako navode, ignorisanje konteksta u kome je Strategija nastala i društveni trenutak u kome se promoviše, obesmišljava njen značaj i degradira upravo one čijoj zaštiti je Strategija namenjena, a to su žene žrtve nasilja.

Nezavisnu žensku grupu za sada podržavaju: ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar, NVO Labris, Žene u crnom, BeFem – Feministički kulturni centar, Ženska grupa Ne davimo Beograd, Udruženje žena Peščanik – Kruševac, UG PAOR Zrenjanin, Centar za devojke – Niš, Sos za žene i decu žrtve nasilja – Vlasotince, UG Fenomena – Kraljevo, Alternativni centar za devojke – Kruševac, Udruženje Roma Novi Bečej, Centar za ženske studije Impuls Tutin, Magazin Karakter, Minja Marđonović, Aida Ćorović, Jelena Jaćimović, Danijela Štajnfeld, Marta Fiš, Marija Lukić, Jelena Ivković, Vera Kurtić i Tamara Urošević

Kako je slučaj Palme počeo da se politizuje, a žrtve stavljaju po strani, udruženja su počela da se međusobno povezuju, što je za predstavnice prirodna stvar.

„Poenta skupa u Jagodini bila je da svim žrtvama slučaja pošaljemo poruku da mogu da računaju na nas. Ako pratimo navode u medijima njih ima dosta, a postoje indicije da se ovde to događalo godinama unazad i da je broj žrtava veliki, kao i da one nisu samo iz Jagodine“, priča za City Smart radio Hristina Piskulidis.

Sve to, kako kaže, predugo traje, ali se i predugo ćuti. Što zbog straha, što zbog stida. Iz tog razloga potrebna je velika podrška, kako od organizacija, tako i od vlasti jer žrtve moraju da budu zaštićene.

„Slučaj ima veliki društveni potencijal jer u zavisnosti od toga na koji način on bude tretiran mi dajemo primer i pokazujemo i trenutnim i budućim žrtvama sličnih delikta koja prava imaju u Srbiji jer mi imamo dobre zakone ali u njihovom sprovođenju ima dosta nejasnoća i preskakanja zakonskih regulativa“, jasna je Piskulidis.

Pitaju se kakva je primena tih zakona i da li institucije i kako reaguju kada je potencijalno optužena osoba na položaju. Do sada je ipak praksa pokazala da su slučajevi u kojima su akteri sa vlasti bili umešani, ostali bez epiloga, a sada su ulozi mnogo veći u odnosu na to da postoji organizovana seksualna eksploatacija žena i devojčica.

„Po našem zakonu, ako su u pitanju osobe mlađe od 18 godina i ukoliko su navodi svedoka tačni da se radi o devojčicama od 15 do 17 godina to su po našem Zakonu deca“, predočila je.

Već desetak godina se u Jagodini dešava nešto što naša sagovornica opisuje kao paralelni svet gde postoje različite vrste uslovljavanja. Mediji su, navodi, doprineli tome da slučaj bude politizovan a oštricu reakcije javnosti bude otupljena jer svakog dana zatrpavaju građane i građanke sa informacijama.

„Vi na dnevnom nivou imate vesti o tome da su uhapšeni zločinci, da su se navijački klanovi klali između sebe, da su ubijali ljude i mleli ih u mašini a mlevenje, da ja mislim da su se ljudi u moru informacija i stavu medija oko ovog slučaja izgubili.“

Stav se, podseća, vremenom pretvorio u političku aferu pa se više govori  šta je rekla Marinika Tepić, a šta Dragan Marković Palma.

„Markovću su bili ustupljeni termini na nacionalnim televizijama gde je bukvalno vršio samopromociju i predstavljao se kao srpski domaćin, a da nije bilo adekvatne protivteže u smislu zainteresovanosti medija da obrade drugu stranu priče osim na samom početku i to isključvo iz te političke perspektive. Ljudma je dosta politike“, kaže.

Ovaj slučaj se, ističe, tiče svih nas i ukoliko se ništa ne preduzme to znači da neki lokalni moćnik može da udari na bilo koga od nas i da uzme sve što mu padne na pamet.

„Meni je to poražavajuće. To što su u ovom slučaju žene i devojčice iz Jagodine ne znači da sutra neće biti neki drugi grad i da ne može da bude bilo ko od nas“, poručila je.

Ovo je šansa da se pokaže koliko smo pravna država, a mediji, koji imaju veliku ulogu, bi trebalo preusmere diskurs sa „rekla-kazala“ na žrtve i sve što mogu da učine za njih.

Podseća da su vrata Astre otvorena i da žrtve mogu da im se obrate pozivom na broj 011 785 0000, ili mejlom sos@astra.rs, kako bi ih detaljnije uputile u njihova prava i pružile podršku.

 

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

David Austin
Za 0 minuta

Turn to Gold

David Austin
Virgins
Za 4 minuta

Rich Girls

Virgins
Lemaitre
Za 7 minuta

Closer Ft Jennie a

Lemaitre
Freya Ridings
Za 10 minuta

Weekends

Freya Ridings
Rani
Za 14 minuta

Exhibition Closed

Rani

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend