Društvo Kultura

Pisma Nikole Tesle i Mihajla Pupina izložena u Istorijskom arhivu

Ekskluzivni eksponati Pupinovih i Teslinih pisama izloženi su u Istorijskom arhivu gde će zainteresovani posetioci moći da ih pogledaju od srede 14. jula pa u narednih mesec dana. Izložena pisma su rezultat saradnje niškog Arhiva i PTT muzeja iz Beograda.

Da je Tesla ipak koristio ćirilicu, iako je mnogo tvrdnji da nije, kao i da je njegov i Pupinov odnos bio daleko složeniji dokazano je pismima čije je otkriće izazvalo veliku zainteresovanost na svetskom nivou. Ljubitelji istorije, nauke i rariteta moći će da pogledaju izložbu do 14. avgusta u Istrorijskom arhivu.

“Zahvaljujući saradnji sa Udruženjem za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” i PTT muzeju, ovog puta Istorijski arhiv predstavlja izložbu o Pupinu koja je prava bajka kako sa pašnjaka završite do Amerike i najveće slave. Priča o tome da se rad, trud isplati i da je uspeh zagarantovan. Zahvaljujući doboj saradnji niška publika ima priliku da vidi drugu ekskluzivnu izložbu i veliko nam je zadovoljstvo što je Adligat otvorio svoje fondove za nas i sugrađane i u Isotrijski arhiv doneo dva pisma Nikole Tesle o kojima ćemo saznati nešto što do sada nismo znali”, kazala je direktorka muzeja Snežana Radović.

Iz fonda Istorijskoh arhiva je pedstavljeno Pupinovo pismo koje namenjeno inženjeru Cvetanoviću .

“Postavlja mu zanimljivo pitanje jer mu je Cvetanović poslao lek. Ovo je prilika da naši sugrađani saznaju malo više o radu naših naučnika”, kazala je direktorka Isotrijskog muzeja.

Pisma su pronađena neposredno pred izbijanje pandemije korona virusa.

“Pronalaženje je izazvalo ogromnu svetsku pažnju i preko pedeset medija je izveštavalo o tome na svim meridijanima. Veoma je retko da pronađete nešto novo o veličini kakav je bio Nikola Tesla. To je nešto što zanima ceo svet. Pisana su ćirilicom što dokazuje da je Tesla i te kako koristio ćirilicu što je malo poznata stvar. Zna se da je on koristio engleski jezik i latinicu, ali je u poznim godinama koristio ćirilicu i ova pisma to dokazuju”, kazao je diektor PTT muzeja Viktor lazić.

Pisma su, pojašnjava, u vezi sa Mihajlom Pupinom koji je u to vreme u bolnici i pred umiranjem.

“Vi ovde imate pismo u kojem Nikola Tesla sam moli da poseti Pupina u bolnici gde navodi da Pupin boluje od određene bolesti i naširoko objašnjava kako bi ga izlečio. Na poleđini se nalazi beleška Radoja Jankovića kome su pisma upućena i koji je bio konzul Jugoslavije u Njujorku. Tu je pisalo da se Tesla obratio Pupinu i da želi da ga poseti u bolnici. Na to mu je Pupin odgovorio da mu je jako žao što su mu noge slabe inače bi sam ustao i posetio Teslu. Tako da su pisma višestruko značajna i mogu se videti u stalnoj postavci u Muzeju knjiga i putovanja.

Do sada se nije izlagalo van institucije jer je, kako kaže, obezbeđenje skupo da bi bila izložena bilo gde drugde. Poziva sve da iskoriste ovo vreme i vide nešto što je zaista cenjeno svuda u svetu.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 41 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 38 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 34 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 30 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend