Društvo

Plagijat „Južnih vesti“ nastavio sa napadima na novinare, reagovale i međunarodne organizacije

Foto: City Smart radio
Sa pokušajima da se diskredituje portal "Južnih vesti" se nastavilo. Sajt plagijat koji je aktivan od februara sa istim imenom, logoom, dizajnom koji podseća na istoimeni portal koji postoji već 11 godina, ponovo napada redakciju pravih Južnih vesti.

Slučaj Južnih vesti još uvek nije rešen, a kako vreme odmiče dobija sve veću dimenziju.  U svom glavnom tekstu objavljenom na sajtu plagijat napada original portal i njegove novinare, povezujući ih sa političkim protivnikom vladajuće Srpske napredne stranke i gradonačenice Niša.

Reagovala je i međunarodna organizacija “Reporteri bez granica” , kao i  Koalicija za slobodu medija.

Foto: Printscreen, Južne vesti.info

„“Reporteri bez granica“ osuđuju opasnu kampanju blaćenja koja cilja Južne vesti i njihovu glavnu urednicu Gordanu Bjeletić. Lažni sajt Južnih vesti, stvoren ranije radi diskreditacije nezavisnih medija, objavljivao je laži, uvrede, manipulisane fotografijama i preteće komentare“, naglašavaju iz ove Međunarodne organizacije.

Dodaju da je lažni portal ‘Južnih vesti’ formiran u nameri da diskredituje nezavisne medije objavljuje laži, uvrede, prekrojene fotografije i preteće komentare.

„Portal je postao agresivniji od kako su lokalni političari pretili novinarima ‘Južnih vesti’ i odbili da odgovaraju na njihova pitanja“, navodi se u saopštenju Reportera bez granica.

Već danima su na potalu plagijata udarne vesti u vezi sa urednicom Južnih vesti, Gordanom Bjeletić. Da li je slučajnost ili nešto drugo, tek poslednja vest objavljena je dan nakon što je ovaj niški portal objavio odgovor gradonačelnice Niša na pitanje zašto niški funkcioneri ne odgovaraju na pitanja novinara Južnih vesti.

Foto: Printscreen, Reporteri bez granica

Bivša novinarka, a danas gradonačelnica je tada otvoreno rekla da neće odgovarati ni njima ni drugim medijima koji ne prenose njene odgovore u celosti i  komentarišu u tekstovima njene odgovore. Tom prilikom „podelila“ je i lekcije iz novinarstva, zaboravljajući ili namerno kršeći zakon neposrednog diskriminisanja medija. Sotirovski je čak i na svojoj društvenoj mreži izbacila tekst gde ističe kako je bila nagrađivana novinarka. Ipak, kako danas ima drugu ulogu, nejasno je zašto zauzima taj stav prema svojim bivšim kolegama.

Zato iz Reportera bez granica pozivaju srpsku vlast da istraži pritužbe Južnih vesti i traže od ministarke kulture Maje Gojković da podrži novinare.

Podrška i osude napada na redakciju Južnih vesti stižu i od Koalicije za slobodu medija, oko koje su okupljeni Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Iz Koalicije osuđuju crtanje mete glavnoj i odgovornoj urednici Južnih vesti Gordani Bjeletić koju lažni portal optužuje da „laže i manipuliše informacijama“ i „ima zadatak da sruši Srpsku naprednu stranku sa vlasti u Nišu“, navode u saopštenju.

Urednica Gordana Bjeletić kazala je da su prijavili slučaj i da očekuju da će se uskoro odreagovati.

„Borimo se onako kako smatramo da je najprikladnije, a to je da nastavljamo da radimo onako kako smo i do sada uprkos ovoj vrsti pritiska. Najvažnija stvar na koju u ovom trenutku računamo je pravosuđe, tužilaštvo i sud protiv odgovornih lica. Podneli smo krivične prijave i očekujemo da sud hitno postupi po privremenoj meri koju smo takođe podneli“, kazala je Bjeletić.

Pravnik Rade Đurić je za N1 rekao da je moguće i da treba dovesti u vezu tekstove na sajtu Južne vesti.info sa izjavom gradonačelnice Niša i to pre svega sa aspekta posledica koje može da izazove.

„Ukoliko takvi tekstovi optužuju novinare pravih Južnih vesti, izazivaju određene teže posledice kakve su krivična dela, pre svega mislim na verbalne pretnje, ugrožavanje sigurnosti… Onda je neophodno da nadležni organi povežu i tu vrstu događaja“,  zaključio je Đurić.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

London Grammar
Za 2 minuta

How Does it Feel

London Grammar
Laurel
Za 6 minuta

Scream Drive Faster

Laurel
Elle King
Za 10 minuta

Under Influence

Elle King
Marvin Gaye
Za 13 minuta

You

Marvin Gaye
Red Hot Chili Peppers
Za 15 minuta

Snow (Hey Oh)

Red Hot Chili Peppers

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend