Društvo

Počela izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad, rok za završetak radova oktobar 2023. godine

Foto: EU u Srbiji
Počela je izgradnja dugo najavljivanog gasovoda Niš-Dimitrovgrad, koji će omogućiti razvoj distributivne gasne mreže u centralnoj, istočnoj i južnoj Srbiji. Početku radova prisustvovala je premijerka Srbije, Ana Brnabić.

“Počela je izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, na delu trase kroz našu zemlju, od Niša do državne granice kod Dimitrovgrada, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Kako piše u saopštenju deo gasne interkonekcije u Srbiji biće dug 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara i biće projektovan za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Projekat izgradnje magistralnog gasovoda MG10 Niš–Dimitrovgrad podrazumeva postavljanje dve gasovodne cevi veličine DN700 za pritisak od 55 bara, kao i četiri merno-regulacione stanice sa pratećim objektima.

Ukupna vrednost projekta je 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke (EIB), 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, a preostalih približno 11 miliona evra biće obezbeđeno iz budžeta Srbije i sredstava “Srbijagasa“.

Rok za završetak celog gasovoda je oktobar 2023. godine.

Svečanom početku radova kod Dimitrovgrada prisustvovali su i potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar energetike Bugarske Aleksandar Nikolov, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, direktor “Srbijagasa“ Dušan Bajatović, kao i predstavnici “Jugorosgasa“ i “Bulgartransgasa“ i Evropske investicione banke.

Podsetimo, Brnabić je  još pre 4 godine najavljivala da će se graditi gasovod Niš – Sofija, a poslednja najava je bila da će izgradnja početi krajem novembra 2021. godine, što se nije desilo.

Inače, radovi na izgradnji gasovoda koji omogućiti razvoj distributivne gasne mreže u centralnoj, istočnoj i južnoj Srbiji počela tačno dva meseca pred izbore.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 2 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 59 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 55 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 51 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend