Društvo

Počela sanacija urušenog bedema Tvrđave, pronađen veći deo kamenih blokova

Foto: arhiva
Počeli su radovi na sanaciji urušenih bedema Tvrđave, kazala je Andrijana Anastasov, gradska većnica resorno zadužena za kulturu i turizam. Većnica nije precizirala kada će radovi biti završeni, ali je kazala da će se to dogoditi "uskoro".

“Danas su počeli radovi na sanaciji urušenog bedema Tvrđave i oni će biti završeni vrlo brzo. Veći deo kamenih blokova koji su pali pri odronu je pronađen i oni će biti vraćeni na mesto, dok će deo koji fali biti naručen”, kazala je Anastasov i dodala da su to oni blokovi koji nisu mogli da se ukradu i pomere.

Objasnila je da će JKP “Mediana” biti zadužena za sanaciju rastinja koje je i prouzrokovalo odron kamenih blokova. “To neće moći da se seče, nego će morati da se tretira po tačno određenim uslovima tačno onako kako je predvideo Zavod za zaštitu spomenika kulture”, ustakla je većnica.

Podsetimo, bedemi Trvđave su se urušili pre nešto više od mesec dana, a čitavu sedmicu je taj prostor bio neograđen i nebezbedan za prolaznike. Anastasov se pravdala time da Zavod za zaštitu spomenika kulture u čijoj nadležnosti je i sama Tvrđava, Gradu niti njoj lično kao resorno zaduženoj za oblast kulture nije uputio bilo kakav dopis o stanju pomenutog istorijskog spomenika niti ukazao na potrebe saniranja bedema.

Ona je tom prilikom novinarima kazala da su odmah po saznanju preduzete bezbednosne mere i da će se pristupiti hitnoj sanaciji bedema. Kazala je većnica takođe i da su se građani postarali da kocke koje su pale nestanu, te moraju da naruče nove, ali se kasnije ispostavilo da one nisu odnete već da su pale u obližnje zbunje.

Inače, uređenje i revitalizacija Tvrđave najavljeno je još 2013. godine, a Gradsko veće je pre četiri godine usvojilo projekat koji podrazumeva da se saniraju bedemi i napravi oko 1.300 metara staze kojom će moći da se šeta. Prema tom planu do 2023. Tvrđava bi trebalo da zasija u punom sjaju.

Većnica objšanjava da se sanacija odvija određenim tempom, te da su uradili studiju zaštite Tvrđave , ali su problem nerešeni imovinski odnosi van zidina koji najpre moraju da reše.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 50 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 46 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 43 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 38 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend