Društvo

Počelo rušenje Cvetne pijace, prodavce nužda primorala da pređu na Zelenu pijacu uz skuplji zakup

Rasturene tezge i par usamljenih prodavaca koji pakuju preostalu robu sa mesta na kome su zarađivali za život više od dve decenija, slika je koju smo zatekli na Cvetnoj pijaci. Nekolicina preostalih prodavaca kaže da su tezge premeštane uglavnom na Zelenu pijacu gde je zakup skuplji za 5.000 dinara, ali su one neuslovne i neprilagođene robi koju izlažu. Direktor JKP "Tržnica", međutim nije imao vremena da odgovori na pitanja novinara u vezi pomenutih tvrdnji jer je bio na kolegijumu.

Preostali prodavci koje smo zatekli na pijaci se pakuju i na naša pitanja odmahuju glavama. „Šta da vam kažem, moramo da se selimo, naredili“, kaže jedan prodavac u prolazu. Očajni ljudi pakuju stvari i usluže tek po koju, retku mušteriju da, kako kažu iskoriste još dva preostala dana koliki im je rok za iseljenje.

„Posle 22 godine oni nas ruše i isteruju odavde. Pogledajte ovu sliku – tuga“, kaže jedna prodavačica i dodaje da je rušenje Cvetne pijace počelo pre zvanične najave te mnogi prodavci nisu imali vremena da se snađu. Objašnjava da im je pre svega par dana dat krajnji rok za preseljenje – 10. februar iako je ranije bilo reči o martu.

„Ja sam zakupila tezgu na Zelenoj pijaci još u januaru, a tamo je zakupnika skuplja. Problem je što tezge nisu u dobrom stanju pa pre nego što počnem sa radom u novom prostoru moram da uložim u tu drugu tezgu što mi je samo dodatni trošak“, kaže očajna žena i dodaje da su zakupninu na Cvetnoj pijaci platili do marta, ali se nada da će „prebiti“ dug sa Tržnicom.

Sagovornica objašnjava da postojii još sedam drugih kapija koje su zatrpane tezgama, a o njima niko ne govori. „Zar nisu mogli da predvoje Cvetnu pijacu, nas inonako nema mnogo da nam naprave neke barake kao one gde se prodaje cveće da to bude uredno i lepo za oko, a da opet ne smeta turistima, a ne da nas na ovakav nečastan način teraju da se selimo“, ističe prodavačica.

Sa tugom u glasu priča da je najviše boli duša za sivo – belog mačora kome je Cvetna pijaca bila dom i koji je sada uplašen i dezorijentisan, jer ne zna šta se događa.

Pozvali smo direktora Tržnice, Gorana Đorđevića i upitali ga preseljenje Cvetne pijace, ali je on kratko odgovorio da je na kolegijumu i da nije u mogućnosti da razgovara.

Povodom preseljenja Cvetne pijace oglasio se i Branislav Jovanović, odbornik u koaliciji „Niš, moj Grad“ koji je kazao da je to ogledalo Niša i da zabrinjava što je aktuelna vlast pre samo dve godine poboljšavala uslove na pijaci, da bi sada brutalno rušila tezge i lokale.

Podsetimo, priča oko preseljenja Cvetne pijace i otvaranja Tvrđave aktuelizovala se pre nekoliko meseci kada su zakupci lokala i tezgi dobili rešenje o rušenju.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Keith Urban
Pre 34 minuta

One Too Many With Pink

Keith Urban
Jason Derulo
Pre 30 minuta

Want to Want Me

Jason Derulo
Jain
Pre 27 minuta

Dynabeat

Jain
Alex Cameron
On Air!

Politics of Love

Alex Cameron

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend