Društvo Obrazovanje

Pojedini direktori osnovnih škola u Nišu ne govore javno o slučajevima vršnjačkog nasilja – utisak gradonačelnice

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila je formiranje Saveta za bezbednost na nivou grada u sklopu kog će raditi brojne ustanove kako bi se ohrabrili direktori, nastavnici, roditelji i njihova deca. Međutim, ona je iznela svoj utisak o slučajevima prijave vršnjačkog nasilja u proteklih mesec dana u Nišu i zaključila da pojedini direktori osnovnih škola u Nišu gledaju da te slučajeve zadrže u okviru svoje škole, da o njima ne govore javno, što misli da kao društvo ne smemo da dozvolimo.

Nakon što su se u Srbiji dogodila dva tragična slučaja, od kojih se prvi desio u Osnovnoj školi “Vladimir Ribnikar“ u Beogradu, a drugi u okolini Smedereva i Mladenovca, doneta je odluka da se na nivou Grada Niša formira Savet za bezbednost koji će biti sačinjen od stručnog tima policije, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, Sigurne kuće, kao i mnogih prihvatiliša i savetovališta, pre svega za mlade, istakla je Sotirovski. Dodala je da će biti otvoren i poseban telefon na koji će moći da se jave svi oni koji misle da im je potrebna stručna pomoć. “Sastajaćemo se vrlo često. Pre svega da ohrabrimo direktore, da ohrabrimo nastavnike, da ohrabrimo naravno roditelje i njihovu decu“ kazala je ona.

Ono što je iznela kao utisak ticalo se vršnjačkog nasilja u osnovnim školama u Nišu. “Pojedini direktori osnovnih škola, a bilo je primera u proteklih mesec dana u Nišu da su se pojedini roditelji žalili na vršnjačko nasilje, pre pribegavaju varijanti da možda sakriju to u okviru svojih ingerencija, u svojoj školi, nego da o tome javno progovore, da javno ukažu na problem i da javno od stručnih službi zatraže pomoć“, istakla je Sotirovski i dodala da to ne smemo kao društvo da dozvoljavamo, već da i psiholozi i pedagozi i stručna javnost traba maksimalno da se uključi.

Na društvenim mrežama je pre par dana osvanuo zamućeni snimak vršnjačkog nasilja iz jedog školskog toaleta, za koji se tvrdilo da je snimljen u jednoj niškoj osnovnoj školi. Nedugo zatim se oglasilo lice koje je tvrdilo da je advokat jednog od dečaka sa snimaka i zatržio je da se snimak obriše, jer je slučaj prijavljen još pre mesec dana i rešen. Podsetimo, nakon što su se dogodila dva tragična događaja u našoj zemlji, niška policija je intervenisala u četiri osnovne škole zbog pretnji i nošenja oružja, dok su dva maloletnika uhapšena za pisanje pretnji putem društene mreže Instagram.

Od juče, ispred niških osnovnih i srednjih škola, ali i u celoj zemlji, dežurala su po dva policajca čiji je cilj da osiguraju bezbednost učenika. Oni će do daljnjeg brinuti o bezbednosti svih zaposlenih u školama, ali i biti spremni da reaguju pravovremeno ukoliko dođe do incidenta. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će se tako smanjiti broj vršnjačkog nasilja za oko 80 posto, jer će deca policajcu moći odmah da prijave ukoliko imaju nekih problema.

MUP je apelovao na sve roditelje da u narednim danima obrate pažnju na svoju decu i da prate njihove društvene mreže.

Anđela Jeremić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Send this to a friend