Društvo

Pojedini ugostitelji zauzeli javni prostor bez nadoknade

Dragana Sotirovski, gradonačenlica izjavila je da će u narednim danima održati sastanak sa ugostiteljima. Najavila je mogućnost da se ugostiteljima koji imaju zakup u gradskim lokalima, otpiše polovina duga.

,,Ja ću kao gradonačelnica narednih dana primiti ugostitelje Niša. Da vidimo na koji način Grad može da im izađe u susret,“ kazala je Sotirovski. Ona je podsetila da se je odluka Skupštine po kojoj ugostitelji koji se nalaze u gradskim lokalima plaćaju polovinu zakupa i dalje na snazi. Prema ovoj odluci od 1. januara do 1. maja ugostitelji plaćaju polovinu od ukupne cene mesečnog zakupa.

,,To je mnogo više no što je doneta odluka prošle godine da zakupci ne plaćaju tri meseca zakup. Odnosno da im se omoći da dug plate u nekoliko mesečnih rata.“ Sotirovski je kazala da će to zavisiti od toga koliko finansijsko opterećenje pomoć ugostiteljima predstavlja za gradski bužet.

Ona je kazala da su došli do saznanja da su pojedini ugostitelji koji posluju u opštini Medijana, zauzeli javni prostor. ,,Moram da izrazim zabrinutost jer su vlasniic pojedinih objekata koji posluju na terotiji Grada Niša,  posebno u opštini Medijana zauzeli javni prostor sa zimskim baštama, a do dana današnjeg nisu uplatili ni jedan jedini dinar u gradski bužet. Nikada nisu opterećeni nikakvim rešenjima, a nikome ništa platili nisu. Sada traže jednu vrstu pomoći od Grada“, kazala je ona.

,,Mi smo radili proveru u smislu odluke o zauzeću javnih površina i ustanovili da u budućnosti moramo da je menjamo. Odluku ćemo menjati kako ne bi došlo do greške u formulaciji između toga šta je letnja bašta, šta je zimska bašta. Imali smo u prošlosti situaciju gde je neko pokušao da ozakoni takve objekte“, kazao je Miroslav Đokić, gradski većnik za komunalna pitanja. Dodao je da su neki ugostitelji imali manje rashode od drugih, i da su neki više ugroženi, te da će sve to uzeti u obzir pri razmatranju subvencija za ugostitelje  i privrednike.

Sotirovski ističe da je Grad za svaki dogovor, jer zna da su ugostitelji trenutno u jako teškoj situaciji. ,,Ugostiteljima je u ovom trenutku izuzetno teško, takođe činjenica je da je država pomagala ugostiteljima sa minimalcima, i ne samo njima. Videćemo na koji način može da im pomogne lokalna samouprava.

Podsetimo ugostitelji su pre nedelju dana izašli na centralni trg u Nišu i protestovali protiv novih mera. Kako su kazali tada izašli su na ulice jer im je pravo na rad i  ugrožen život. Oni su zatražili da se propišu mere koje bi im omogućile da rade uz poštovanje svih epidemioloških zahteva.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Mccartney
Pre 28 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Pre 25 minuta

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
Pre 22 minuta

Feel

Maneskin
Alfie Templeman
Pre 19 minuta

Colour Me Blue

Alfie Templeman
Killers, K.D. Lang
On Air!

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend