Društvo

Pokrenuta inicijativa da se Klinika za ortopediju nazove po dr Miloradu Mitkoviću

Foto: UKC
Univerzitetski klinički centar Niš pokrenuo je inicijativu da Klinika za ortopediju dobije naziv po nedavno preminulom prof. dr Miloradu Mitkoviću.

Nakon kraće borbe sa koronavirusom život je prošle nedelje izgubio i niški hirurg-ortoped dr Milorad Mitković, priznat ne samo u Nišu već i celom svetu.

Od njega su se u petak 16. aprila na komemoraciji oprostili predstavnici UKC-a, a zbog svega što je učinio za svoje sugrađane podneta je i inicijativa da Klinika za ortopediju ponese naziv po ovom nadaleko čuvenom doktoru.

Od prof. dr Mitkovića na komemoraciji oprostili su se članovi porodice, prijatelji i kolege, a prisustvovao je veliki broj predstavnika stručne medicinske javnosti Niša.

Ističu da je ovo nenadoknadiv gubitak za Medicinski fakultet, za kolege, ali i za sve buduće generacije, koje su još mnogo toga mogle da nauče od njega.

“Malo ljudi će za života postati legenda i Milorad, naš profesor i naš akademik je postao legenda, mnogo pre nego što je umro. Slušajući sve ovo o jednom divnom čoveku, znam da će ova komemoracija ostati uskraćena za sate i dane onoga što bi mogli da izgovorimo o njegovim delima, a znam da bi danima mogli da čitamo imena ljudi, koji su mu i dok je bio živ palili sveću u crkvi, zbog onoga što je učinio za njih, za ljude koji su prohodali, koji su mogli da se vrate normalnom životu. Tako je naš Milorad, postao legenda za života”, rekao je direktor UKC-a Zoran Perišić.

Mitković je bio direktor Klinike za ortopediju 21 godinu, a bio je među prvima stalni član SANU, kao i mnogih stručnih udruženja i organizacija. Autor je na stotine naučnih radova i nekoliko stručnih udžbenika i dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Patentirao je mnoge izume, a njegov spoljni skeletni fiksator kod otvorenih preloma nominovan je za najbolji evropski patent u 2012. godini iz zemalja koje nisu članice Evropske unije. Iza njega su brojna naučna dela i nagrade ali ova mu je, kako je tada rekao, najdraža.

Poslednji pozdrav, u ime svih kolega sa Klinike za ortopediju, uputio je i direktor klinike, prof. dr Ivan Micić.

“Tokom svih ovih godina, svi smo učili od našeg profesora Milorada, zadivljeno prihvatali sve njegove inovacije i patente i zaista sam ponosan, a verujem i sve naše kolege, što sam ga poznavao i radio sa njim. Njegovi patenti su poznati svuda u svetu, ostavio je neizbrisiv trag u oblasti hirurgije ortopedije, a na hiljade ljudi, verovatno i danas hoda normalno i živi normalno svoj život”, istakao je prof. Micić.

Prof. dr Milorad Mitković, preminuo je 7. aprila, u svojoj 71. godini, u Univerzitetskom kliničkom centru, nakon borbe sa virusom koji je do sada odneo mnoge živote.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 20 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 17 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 13 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 9 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend