Društvo

Pokrenuta inicijativa za veću podršku deci sa invaliditetom i teškoćama u razvoju

Foto: Pixabay
Organizacija "Nauči me" pokrenula je inicijativu "Zaprati Pratioca" kako bi srenula pažnju nadležnih na izazove sa kojima se suočava na stotine roditelja dece sa invaliditetom i teškoćama u razvoju, a koji se tiču usluge ličnog pratioca. Navode da usled ograničenog budžeta ovu uslugu ne dobijaju sva deca kojima je potrebna i da bi to moglo da se reši odgovarajućom edukacijom roditelja i podrškom institucija.

Više stotina porodica u Nišu svakodnevno se suočava sa izazovima nedovoljne i neadekvatne podrške za brigu o deci sa invaliditetom i teškoćama u razvoju, upozoravaju iz Organizacije „Nauči me“.

Navode da su rezultati istraživanja koje su sproveli u  u 15  osnovnih škola u Nišu, pokazali daod 160 učenika koji poseduju neki vid invaliditeta samo njih 45  ima dodeljenog pratioca, dok je za još 30 usluga odobrena, ali se ne realizuje.

Zbog toga kako kažu roditelj sam preuzima brigu o detetu što vodi daljim problemima.

„Pored velike odgovornosti, ovakva pozicija stavlja roditelje u položaj ekonomske nesigurnosti. Kako je samostalno finansiranje ove usluge uglavnom skupo za porodice i teško dostupno, česti su slučajevi roditelja koji napuštaju posao kako bi se brinuli o detetu i neformalno obavljali uslugu ličnog pratioca, iako ne poseduju neophodna znanja i veštine“, navode iz Organizacije.

Upozoravaju i da osim toga što se te porodice izdržavaju sa platom manje, deca ne dobijaju potrebnu negu.

Dodaju da bi edukacija i stručna pomoć pomogla roditeljima da podrže razvoj i obrazovanje svoje dece i da roditelji dece koja nemaju ličnog pratioca često imaju i finansijske probleme.

Iz Organizacije „Nauči me“ apeluju na nadležne, predstavnike lokalne samouprave, Školske uprave i Centra za socijalni rad da pruže stručnu pomoć i edukaciju za porodice sa decom sa invaliditetom i teškoćama u razvoju.

Na značaj problema, ističu, ukazaće i na sastanku sa nadležnima i roditeljima u četvrtak, 10. februara.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Nicim Izazvan
Za 2 minuta

Jer Te Vise Ne Volim

Nicim Izazvan
David Austin
Za 6 minuta

Turn to Gold

David Austin
Virgins
Za 9 minuta

Rich Girls

Virgins
Lemaitre
Za 12 minuta

Closer Ft Jennie a

Lemaitre
Freya Ridings
Za 16 minuta

Weekends

Freya Ridings

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend