Društvo

Ponovo najave o mogućem izmeštanju pijace i glavne autobuske stanice

Beogradska kapija čiju je lepotu godinama skrivala Cvetna pijaca mogla bi ponovo da dođe do izražaja. Mada se do sada više puta najavljivalo, premeštanje te, kao i Zelene pijace i glavne autobuske stanice je ponovo aktuelno. Za sada je poznato je da će nova lokacija autobuske stanice i Zelene pijace biti u naselju Adrija, a Cvetna pijaca bi uskoro mogla biti preseljena gde je sada pijaca "Krive livade".

Godinama unazad Nišlije pokušavaju da „oslobode“ Beogradsku kapiju, zakonom zaštićenu. Prostor oko Beogradske kapije, koja se nalazi sa zapadne strane Tvrđave zaklonjen je tezgama pa ono što bi moglo da predstavlja još jedan simbol Niša ne dolazi do izražaja i potpuno je skrajnuto. S druge strane, lokacija je za mnoge prodavce idealna jer je blizu autobuske stanice ali i centra. Tržnica je prostor na korišćenje od Grada dobila do 2021. godine pa se sada traži novo rešenje koje brine prodavce jer bi moglo da bude predaleko.

Prema najavama gradonačelnice Dragane Sotirovski, Tržnica je dobila saglasnost da uzme kredit kojim će rekonstruisati pijacu „Krive livade“ kako bi se preselila.

„Mnogo puta smo do sada o tome govorili. Tržnica je na prethodnom Gradskom veću dobila saglasnost da uzme kredit za rekonstrukciju pijace Krive livade i kada se rekonstrukcija završi onda ćemo Cvetnu pijacu da izmestimo. To je jako važno iz više razloga. Da bismo uredili jedan deo grada i drugo, ono najvažnije, da bismo konačno otvorili Beogradsku kapiju Tvrđave jer njenu lepotu sakriva pijaca. Ono što je takođe važno je da se taj deo rastereti“, izjavila je Sotirovski.

Naglašava da su to čiste stvari jer je papirologija završena, a da Tržnica samo čeka da dobije novac i krene u „akciju“.

Što se tiče glavne autobuske stanice i Zelene pijace jedna od mogućih lokacija je blizu budućeg naselja Ardija gde će se graditi stanovi za bezbednjake. Ranije je bilo reči i o tome da bi glavna autobuska mogla da se premesti na prostor iza Duvanske industrije, što je i prema planskim dokumentima usvojeno na Gradskom veću 2018. godine.

„Ima tu više lokacija i više mogućnosti. Trenutno smo u pregovorima sa privatnim vlasnicima i državom. Tako da ono što negde jeste logika i ta logika će ostati je da autobuska stanica bude blizu glavne Zelene pijace. Nadamo se da ćemo taj prostor iskoristiti na najbolji način“, rekla je Sotirovski.

Poručuje i da će od 1. septembra otvoriti javni poziv kako bi građani mogli da kažu šta bi to u budžetu za 2022. godinu voleli da vide.

„Mi ćemo analizirati sve te predloge, a mnoge i uvažiti“, poručuje.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Savage Rose
Za 1 minut

Meet Me There

Savage Rose
Kylie Auldist
Za 5 minuta

No Use

Kylie Auldist
Gloria Gaynor
Za 9 minuta

I Will Survive

Gloria Gaynor
Lacni Franz
Za 12 minuta

Naj Ti Poljub Narise Ustnice

Lacni Franz
Nicim Izazvan
Za 16 minuta

Jer Te Vise Ne Volim

Nicim Izazvan

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend