Društvo

Pooštravaju se pravila za tehnički pregled vozila

foto: City Smart radio
Kako je ranije najavljeno od 5. jula biće pooštreno pravilo o dozvoljenoj količini izduvnih gasova, pa se pretpostavlja da veliki broj vozila neće proći tehnički pregled.

Zbog  novih pravila koja očekuju naše vozače procena je da više hiljada vozila neće proći tehnički pregled. Kako zbog izduvnih gasova, tako i zbog ispitivanja ovalnosti kočnica, mnogi vozači neće moći da prođu tehnički, pa samim tim ni da registruju svoja vozila, rekli su za City Smart radio zaposleni na jednom od tehničkih pregleda u Nišu.

Novina je da će se od 5. jula na tehničkom pregledu ispitivati i ovalnost kočnica koje se do sada nije radilo.

,,Ispitivaće se neujednačenost sile kočenja po obrtu točka koja  ne sme biti veća od 20 odsto, kao i  kočiona tečnost koja ne sme da ima vlažnost  veću  od 4 odsto. Takvih vozila neće biti mnogo, pa pretpostavljam da mnogi neće proći tehnički, jer mislim da to niko nije promenio u životu, nego samo dolivaju.“ rekao je jedan od zaposlenih na tehničkom.

On kaže da vozilo mora da ima katalizator i filter, katalizatori su, prema njegovim rečima,  skinuti na skoro 70 odsto vozila.  Mora da ispuni izduvne gasove koje je predvideo proizvođač ako su poznati, a ako nisu poznati onda mora da budu 0,3 ili 0,22.

Vozila koja su prvi put regostrovana u Republici Srbiji do 1. marta  2014. godine  treba da imaju manje od 4,5 odsto ugljenmonoksida, i to pri broju obrtaja motora na praznom hodu na radnoj temperaturi, a sa karburatorom 3,5 odsto.

On kaže da su cene zamene katalizatora veliki i da se kreću od 300 evra. Takođe, cena nove kočnice se kreće  između 200 i 300 evra, pa su to dodatni troškovi za vozače.

Ovakva pooštravanja smatraju neosnovanim.

,,Vozilo koje je na primer 2016 godište i  koje koči 50 odsto  do 2017 je ispravno, a posle 2017. se smatra neispravanim sa istom silom kočenja. Ako se vozilo na primer registruje krajem decembra biće ispravno, a ako se registruje početkom januara biće neispravno, jer se pravila menjaju, a model je isti. Smatram da je to jako glupo, jer je  registrovano desetak dana ranije,  isto koči  kao i ovo koje neće proći ja to ne razumem.“

Nadaju se da to tolikog pooštravanja ipak neće doći.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
Pre 19 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
Pre 15 minuta

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
Pre 11 minut

Fever

Kings of Convenience
Jamala
Pre 8 minuta

1944

Jamala
Joe Cocker
On Air!

Hard Knocks

Joe Cocker

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend