Društvo Obrazovanje

Povodom Dana studenata, Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla” obezbedila popust studentima

Čitaonica u Univerzitetskoj biblioteci; Foto: D.J.
Kako se sutra obeležava Dan studenata, Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla” sprovodi akciju kojom je obezbedila studentima svih nivoa studija popust na godišnju članarinu ili obnovu članarine. Zainteresovani studenti moći će da se učlane za samo 500 dinara, a neophodno je da ponesu ličnu kartu i indeks. Ova akcija važi samo sutra, 22. marta, a iz biblioteke kažu da se nadaju da će se brojka učlanjenih studenata povećati nakon sutrašnjeg dana.

Dan studenata Univerziteta u Nišu se obeležava svake godine još od 1972. godine. Kako nam objašnjava Viši bibliotekar „Nikole Tesle” Andrijana Stojanović , 22. mart se obeležava kao znak sećanja na 1936. godinu kada je u Nišu održana omladinska antifašistička konferencija. “Svake godine, u obeležavanju obog dana učestvuju brojne institucije i organizacije (poput fakulteta, Saveza studenata, Studentskog kulturnog centra i dr), a naša biblioteka se priključuje smanjivanjem cene članarine. Ova naša akcija svake godine izazva veliko interesovanje i broj studenata koji koristi ovu priliku iz godine u godinu raste. U ovom trenutku mi imamo nekoliko hiljada učlanjenih studenata i nadamo se da će se ta brojka uvećati nakon ovog  22. marta“, kazala je ispred biblioteke Stojanović.

Članarina koja se uplaćuje nije vezana za kalendarsku godinu, već važi 365 dana od datuma upisa, odnosno učlanjenja. Kako nam je Andrijana rekla, korisnici koji se učlane dobijaju pristup čitaonicama u kojima mogu da uče, čitaju, a takođe dobijaju pristup celokupnom književnom fondu koji ova bibloteka poseduje. “Književni fond u ovom trenutku broji oko 112 000 naslova. Osim toga nudimo i uslugu međubibliotečka pozajmice, što znači da knjige koje nemamo u fondu možemo pozajmiti iz neke druge biblioteke u zemlji ili svetu“, dodaje.

Čitaonice su često pune, a studenti upravo biblioteku svrstavaju u svoje mirno skrovište za učenje, što nam je i Andrijana potvrdila. “Interesovanje studenata je veliko, jer im pre svega odgovara ambijent za učenje, pošto se nalazimo u predivnoj istorijskoj zgradi, u strogom centru grada, sa pogledom na reku, a čitaonice su klimatizovane i opremljene bežičnim internetom. Osim čitaonica, veliko interesovanje studenata vlada i za naše edukativne i kulturne programe koji su uvek besplatni za sve“, kaže ona.

Iako je Univerzitetska biblioteka Nikola Tesla namenjena studentima, član može biti svako ko ima važeću ličnu kartu, dakle i zaposleni i penzioneri i srednjoškolci. Članarina na godišnjem nivou je 1500 dinara za građanstvo, kako kaže Andrijana, dok se studenti Univerziteta u Nišu upisuju za 700 dinara, ako su na osnovnim studijama, odnosno za 1000 ako su postdiplomci. Sve uplate se obavljaju na licu mesta u biblioteci.

Anđela Jeremić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Alison Moyet
On Air!

Love Resurrection

Alison Moyet
Berk & the Virtual Band
Za 3 minuta

Billie Jean

Berk & the Virtual Band
Beloved
Za 8 minuta

Sweet Harmony

Beloved
Kmaro
Za 13 minuta

Femme Like You

Kmaro
Al Green
Za 16 minuta

Let's Stay Together

Al Green

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend