Društvo

Povodom novog državnog praznika gradom se vijore trobojke

Povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave širom grada istaknute su trobojke. Zastava Srbije vijori se Tvrđavom, Trgom kralja Milana, Gradskom kućom i brojnim drugim javnim ustanovama kao i stambenim zgradama.

Zastave Srbije krase javne institucije, ustanove kulture, stambene zgrade a razlog njihovog postavljanja je današnji praznik. Kako navode iz Parking servisa postavljeno je oko 500 zastava u gradu.

JKP Parking servis je državne zastave istakao i na parkiralištu “Čair“, kao i na javnim garažama “Sinđelićev trg“ i “Goran Ostojić“. Zastave se vijore i na rekonstruisanom Trgu kralja Milana Obrenovića, a ove godine na par lokacija postavljene su i baner zastave, navodi se u saopštenju.

Mnoge države  praznuju Dan zastave,koje se tog dana ističu na fasadama svih upravnih zgrada, ali i na privatnim kućama i stamebnim jedinicama sa ciljem da se pokaže poštovanje prema zastavi.

Iz Gradske opštine Medijana kažu da su zastave istaknute na velikom broju stambenih zgrada na Bulevaru Nemanjića, u Obrenovićevoj i Ulici generala Milojka Lešjanina, Ulici Ćirila i Metodija, Sokolskoj, Nade Tomić, Branka Krsmanović i drugim ulicama, kao i u naselju Brzi Brod.

Postavljanje trobojke izazvalo je različite reakcije građana. “U čoveku se budi nacionalni ponos kad pogleda sve ove zastave koje se vijore gradom”, kaže jedna sugrađanka koju smo anketirali.

Dok kod nekih Nišlija budi ponos, kod drugih budi revolt jer asocira na jedinstvo nacije, a kako nam je kazao jedan sugrađanin naš narod time ne može da se pohvali.

“Svi se ponose time odakle su, a mi smo to zapostavili. Trebalo je i ranije istaći zastave”, smatra jedan Nišlija. Sa tim se slaže i drugi naš sugrađanin “Džaba nama jedinstvo i zastave na vidnom mestu, kada mi kao narod nismo jedinstveni”, prokomentarisao je.

Među građanima koje smo anetirali bilo je i onih koji nisu znali šta se danas obeležava, ali i onih koji su ironično prokomentarisali da su postavili mali broj zastava.

Podsetimo današnji praznik je ukorenjen u istoriji. Petnaestog septembra 1918. godine probijen je Solunski front, što se ispostavilo kao odlučujuće za slom Centralnih sila u Prvom svetskom ratu, u istoriji poznatom kao Veliki rat.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave  ustanovljen je kao praznik prošle godine, a obeležava se u Srbiji i Republici Srpskoj.

Povodom obeležavanja današnjeg praznika u Nišu se po prvi put organizuje manifestacija “Dan tradicije”. Program manifestacije počinje u 17:30 kolom na Trgu kralja Milana, a zatim sledi tradicionalna niška svadba – gradom će  prodefilovati mladenci i svatovi obučeni u tradicionalne niške nošnje.

Centralni program počinje intoniranjem himne Republike Srbije u 18h. U daljem programu učestvuju: horovi, folklorni ansambli i izvorne grupe iz Južne Srbije i muzičari koji će svirati na izvornim instrumentima, a koncerti se održavaju ispred Gradske kuće.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elle King
Za 1 minut

Under Influence

Elle King
Cannons
Za 4 minuta

Footsteps in the Dark

Cannons
London Grammar
Za 8 minuta

How Does it Feel

London Grammar
Zak Abel
Za 11 minut

Less of a Man

Zak Abel
Lussi in the Sky
Za 14 minuta

C'est La Vie

Lussi in the Sky

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend