Društvo Otvoreni radio za otvoreno društvo

PraviLaw: Građani imaju pravo na informacije od javnog značaja

U prostorijama City Smart kluba Udruženje PraviLaw predstavilo je rezultate projekta "Informacija na dlanu" koji se tiče informacija od javnog značaja. Tokom šestomesečnog angažovanja na projektu podigli su svest građana o pristupu informacijama od javnog značaja i izvršili pritisak na preko 150 organa javne vlasti po pitanju transparentnosti u radu.

“Projekat se tiče vladavine prava. Mi smo se  u projektu bavili pravom koje nam je ustavom zagarantovano, a to je pravo na obaveštenost”, ističe Tadija Mitić. Objašnjava da je reč o informacijama od javnog značaja tj. o informacijama koje organi javne vlasti prikupe u okviru svog rada, a građani imaju opravdani interes da za njih znaju.

Milić ističe da su tokom rada na projektu organima javne vlasti postavljali pitanja u ime građana, koji su imali mogućnost da ostanu anonimni. Dodaje da su mnogi građani iskoristili ovu mogućnost te su iz Udruženju slali pitanja koja su iz zanimala, a oni dalje prosleđivali organima javne vlasti.

Poslali su  oko 180 zahteva za informacije od javnog značaja i dobili blizu 130 odgovora.  Takođe su napisali i oko 40 žalbi, i pokrenuli upravne tužbe, a kako su najavili pripremaju i 4 ustavne žalbe, jer informacije od javnog značaja ne smeju biti skrivene od očiju javnosti.

“Rad na projektu je pokazao da građani često ne znaju šta su informacije od javnog značaja, zbog čega je važna edukacija”, ističe Dragan Vukić. Objašnjava da je u okviru projekta, u onlajn formi pokrenut i svojevrsni edukativni centar koji u vidu bloga pruža građanima važne i korisne informacije iz ove oblasti.

Kao jedan od predloga koji je proistekao iz prakse, predstavnici inicijative podneli su Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave predlog izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Poseban segment ove inicijative bio je usmeren ka tome da ohrabri one inertne građane da postanu aktivni i direktno zainteresovani za pitanja koja se tiču lokalne zajednice.

Stanarima Kovanlučke ulice na Paliluli dodelili su povelju  “Dimitrije Davidović” za doprinos u podizanju vladavine prava. Stanari ove ulice udružili su se s namerom da izvrše pritisak na institucije i reše višegodišnji problem bezbednosti u saobraćaju.

Po završetku projekta biće priređeni priručnik i almanah. Projekat je realizovan uz podršku Evropske Unije i Nacionalne koaliciije za decentralizaciju (NKD).

“Otvoreni radio za otvoreno društvo” se realizuje u okviru projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Emerson, Lake & Palmer
Za 0 minuta

C'est La Vie

Emerson, Lake & Palmer
Maureen Mcgovern
Za 4 minuta

The Morning After

Maureen Mcgovern
Electric Swing Circus
Za 6 minuta

Everybody Wants to Be a Cat

Electric Swing Circus
Carly Simon
Za 10 minuta

You're So Vain

Carly Simon
Counting Crows
Za 14 minuta

Mr. Jones

Counting Crows

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend