Društvo

Praznik Cveti: Hristov ulazak u Jerusalim ili buđenje proleća

Pravoslavni Hrišćani danas slave Cveti, praznik za koji veruju da je posvećen ulasku Hrista u Jerusalim. Istovremeno, ovaj dan se kod Slovena vezivao za prirodu i bujanje novog života, što se održalo i do današnjeg dana. Praznik je počeo da se slavi od 3. veka nove ere, a bio je podložan uticaju paganskih običaja. Sam praznik zapravo je obeležje Slovenske boginje proleća Vesne, a za cveće koje se na ovaj dan sakuplja veruje se da štiti od demona. Ima nagoveštaja da je običaj Lazarica, koje su aktuelne samo dan pre, povezan sa Zmijskim božanstvom.

Cvetnom nedeljom se naziva šesta nedelja uskršnjeg posta. Naziv je dobila po velikom prazniku Cveti koji se uvek pada u nedelju. Cvetna nedelja je uvek u vreme kada se Mesec puni zbog čega se verovalo da je taj period plodonosan.

Devojke zvane cvetonosnice su sa proplanaka i iz šuma donosile raznorazno cveće i grančice leske, gloga i drena, kojima su kitile kuće i štale, da bi ih sačuvale od udara groma i drugih nesreća. Većina tih devojaka je tokom cvetne nedelje učestvovala i u jednoj od najatraktivnijih obrednih povorki koja uključuje obrednu pesmu i igru, izvođene za dobrobit cele zajednice. Reč je o Lazaricama.

Povorke devojčica Lazarica izvodile svoj ples pevajući pred svakom kućom, za šta su zauzvrat dobijale poklone. Ovaj običaj nagoveštavao je razvoj devojčice u devojku stasalu za udaju. Verovanje je nalagalo da se mora ići tri puta zaredom u „lazarice“ inače bi se mogla očekivati neka nesreća. Na taj način su devojke bile čuvane od prerane udaje. Svojom pesmom i igrom darivale su domaćine željama za napredak i uspeh.

U danima cvetne nedelje devojke bi se kitile vrbom i koprivom, verujući u njihova magična, lekovita svojstva. Vrba je predstavljala simbol rađanja, pa su se devojke obavijale vrbovom grančicom, kako bi bile plodne. Smatralo se da kopriva može da odbrani od demona koji napada porodilje, pa im se ona stavljala pod jastuk.

Devojke su izbegavale da peru kosu ove nedelje da im ne bi cvetala. Na sam praznik Cveti sadile su cveće, verujući da će biti najlepše i najmirisnije ako se zasadi baš na taj dan. Uoči Cveti devojke i deca odlaze u polja i beru cveće. Ovo cveće se ne unosi u kuću već se ostavlja u posude sa vodom u dvorištu da prenoći.

U obredima boginje Vesne obredima davalo se vernicima da progutaju leskov pupoljak ili glogov list. Deca su u vreme cvetanja vrba kićena vrbinim resama, a oko vrata su im se stavljali zvončići. Ovaj obred je i u hrićanstvu održao svoje ime, a ime mu je Vrbica. Jaja su se farbala u proleće, obično u crvenu boju, koja je simbolizovala sunce, vatru i toplinu, koju je Vesna donosila svojim dolaskom. Jaja su se zajedno sa hlebom i vinom poklanjala domaćinu kuće.

Za Cveti Hrišćani pravoslavne veroispovesti smatraju da obeležava Hristov ulazak u Jerusalim. Isus je kapijama grada dočekan sa cvećem i listovima palme, koje su mu ljudi bacali pred noge. Bacanje haljina i palmovog lišća pred nečije noge, predstavljalo je iskaz dubokog poštovanja i visoke počasti.

Palmova grančica je u grčkoj i rimskoj kulturi simbolisala pobedu i boginju Niku, odnosnu Viktoriju. U starom Egiptu palmove grane su pratile pokojnika na posmrtnim ceremonijama, i simbolisale su večni život. U srednjovekovnoj hrišćanskoj tradiciji one su krasile mučenike, stradalnike za hrišćanstvo, a predstavljale su njihovu moralnu pobedu, trijumf duha nad smrću.

Iako nije najjasnije šta neki običaji znače i odakle su potekli, očigledno je da ovakve stvari nemaju veze sa izvornim Hrišćanstvom. Kao i mnogi običaji kod nas, zadržali su se iz paganskih i magijskih rituala za koje se verovalo da mogu doneti sreću, plodnost i prosperitet.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Send this to a friend