Društvo Hronika

Pre 18 godina ubijen je premijer Zoran Đinđić

Foto: printscreen
Na današnji dan pre 18 godina na ulazu u Vladu Srbije ubijen je Zoran Đinđić. Bio je prvi demokratski izabrani premijer Srbije i lider Demokratske stranke.

Atentat je 12. marta 2003. godine u 12:25 izvršio Zvezdan Jovanović, bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije. Delovi ove jedinice bili su povezani sa organizovanom kriminalnom grupom poznatijom kao Zemunski klan. Navedeno je da je upravo tog dana trebalo da bude potpisan nalog za hapštenje te kriminalne grupe.

Vlada Srbije je neposredno nakona atentata kao počinioca označila nekadašnjeg komandanta raspuštene JSO Milorada Ulemeka Legiju. Optužene su i vođe kriminalnog zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum. Đinđićevo ubistvo tumači se kao namera da se zaustavi proces demokratizacije i modernizacije društva, ali i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi nakon pada režima Slobodana Miloševića.

Pre ubistva, izvršen je još jedan atentat na Đinđića, ali je bio neuspešan. To se dogodilo 24. februara 2003. godine na auto-putu ispred Beogradske arene. Đinđić je tom prilikom demantovao tvrdnje da je postignut dogovor sa  takozvanim „crvenim beretkama“ da 5. oktobra 2000. pomognu u zbacivanju Slobodana Miloševića u zamenu za „neko pravo iznad zakona“.

Nekoliko sati nakon ubistva premijera Zorana Đinđića u zemlji je proglašeno varedno stanje. Ukinuto je odlukom vlade Srbije 22. aprila 2003. godine, a trajalo je više od mesec dana. Za vreme vanrednog stanja u policijskoj akciji „Sablja“ uhapšeno je više od 11.500 osoba. Među njima je bilo partijskih funkcionera, visokih vojnih oficira, nosilaca pravosudnih funkcija i estradnih zvezda, a neki od njih su proveli neko vreme u pritvoru.

Za ubistvo Zorana Đinđića, na 40 godina osuđen je Zvezdan Jovanović, neposredni izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamenik. Sam Milorad Ulemek Legija osuđen je na istu kaznu zbog organizovanja ubistva. Politička pozadina ubistva još uvek nije otkrivena. Osumnjičeni Šiptar i Kum ubijeni su 27. marta 2003. godine u pokušaju policije da ih uhvati.

Zoran Đinđić rođen je 1. avgusta 1952. u Bosanskom Šamcu. Završio je Filozofski fakultet, doktorirao na Univerzitetu u Konstancu, u Nemačkoj, a mentor mu je bio Jirgen Habermas. Godine 1989. učestvovao je u obnovi Demokratske stranke.

Pokojni premijer Đinđić bio je jedan od vođa Demokratske opozicije Srbije i „5. oktobra“, revolucije koja je sa vlasti zbacila Slobodana Miloševića. DOS je prethodno porazio Miloševića i na saveznim i na republičkim izborima. Ipak, pobeda je morala biti izvojevana na ulici. Predsednik DS-a postao je januara 1994. i čelnik stranke ostao je do smrti.

Vlada, na čijem je čelu bio, formirana je 25. januara 2001. godine. Vlada Zorana Đinđića započela je korenite reforme, socijalne i ekonomske. Nakon godina nestabilnosti i „zategnutih“ i loših odnosa, uspostavljene su dobre relacije sa zapadnim zemljama, naročito sa SAD. Ova vlada se zalagala za saradnju sa Haškim tribunalom, a za vreme njenog mandata uhapšeno je nekoliko haških optuženika, među kojima i Slobodan Milošević.

Đinđić je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. U čast Zorana Đinđića svake godine se organizuju šetnje gradom Beogradom, kao i polaganje venaca. Ove godine venac je, ispred Vlade Srbije, položila i premijerka Ana Brnabić.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Tom Jones
Za 1 minut

If He Should Ever Leave You

Tom Jones
Tunel
Za 4 minuta

Volim Sax

Tunel
Galija
Za 11 minut

Burna Pijana Noc

Galija
Peter Gabriel
Za 15 minuta

Sledge Hammer

Peter Gabriel
Paul Mccartney
Za 20 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend