Društvo

Pre 22 godine NATO projektili razneli autobus “Niš ekspresa”

Foto: You Tube, printscreen, AP archive
Na današnji dan pre 22 godine za vreme bombardovanja pogođen je autobus Niš ekspresa, a poginulo je 47 civila među kojima je bilo petnaestoro dece.

Prvi maj koji će ostati upamćen po velikom zločinu, dogodio se pre 22 godine kada je NATO projektil pogodio autobus koji je prelazio most u Lužanima, 18 kilometara severno od Prištine. Autobus je potpuno uništen, dok je most ostao.

Putnici koji su prvog maja 1999. krenuli redovnom linijom iz Niša put Prištine, preko Podujeva, nikada nisu stigli na svoja odredišta. Bio je to trideset i deveti dan NATO agresije, oko 13 časova. Tačan broj preminulih nikada nije utvrđen jer se, kako su mediji prenosili, aparat za karte potpuno istopio od toplote eksplozije.

Poginulo je oko petnaestoro dece. Među njima su bili brat i sestra, petnaestodišnja Marija i njen dve godine stariji brat Nikola. Oni su bili sklonjeni u Prokuplje, a vratili su se ne bi li proslavili zajedno Nikolin rođendan.

Porodica Petrović ostala je u jednom danu bez tri člana porodice. Sa unucima je nastradala i baka Smiljana, a svi su sahranjeni na rođendan dečaka, 7. maja.

Ono čega se sećaju mnogi je da je napad bio iz vedra neba, u podnevnim časovima, pa se veruje da ni ovoga puta, kao ni onda kada je pogođen voz na mostu kod Grdeličke klisure, nije bio cilj most.

Mediji su pisali i da je nakon autobusa drugom raketom gađan i sanitet sa lekarima koji su stigli da pomognu, a teško je ranjen i jedan lekar.

Da licemerjju nije bilo kraja, govore svedočenja da je samo dva sata posle napada nebo iznad Beograda bilo ispunjeno lecima na kojima je pisalo “NATO štiti nezaštićene na Kosovu i Metohiji” i to na ćirilici.

U Gračanici su u čast preminule dece dve ulice ponele naziv po njihovim imenima. Ulica Marije Petrović i Nikole Petrovića jedna do druge podsećaju da ovaj zločin nikada ne bi trebalo zaboraviti.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Kurt Maloo
Za 1 minut

Day of the Man With a Heart of Gold

Kurt Maloo
Moloko
Za 4 minuta

I Want You

Moloko
Michelle Gurevich
Za 8 minuta

Russian Romance

Michelle Gurevich
Tina Turner
Za 12 minuta

A Fool in Love

Tina Turner
Tom Jones
Za 14 minuta

Hold on, I'm Coming

Tom Jones

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend