Društvo

Pre 24 godine započela NATO agresija – žrtve se i dalje pamte

Spomenik žrtvama na nišavskom keju;Foto: D.J.
Na današnji dan pre 24 godine u 19:45 otpočela je NATO agresija bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Operacija koju su predstavili kao završnu fazu rata na Kosovu i Metohiji trajala je 78 dana i za to vreme uništila infrastrukturu države, nanela štetu od preko 100 milijardi dolara, a broj ljudskih žrtava još uvek nije poznat.

Operacija koja u Sjedinjenim Američkim državama nosi naziv „Plemeniti nakovanj“, dok se u Srbiji kolokvijalno naziva „Milosrdni anđeo“ otpočela je 24. Marta 1999. godine u 19:45. Tom prilikom prve detonacije su se začule u Prištini, dok je istog dana bombardovan prostor Kosova i Metohije. Narednih dana usledilo je bombardovanje svih većih gradova Srbije i Crne Gore. NATO je ciljano gađao bitne vojne, ali i civilne objekte. Tako je primera radi Novi Sad ostao bez sva tri mosta i na taj način bio odsečen od saobraćaja preko dunava. U Beogradu je gađana rezidencija predsednika Slobodana Miloševića, toranj na Avali, kao i zgrada RTS-a i tom prilikom 16 radnika je izgubilo živote.

Spomenik žrtvama ispred zgrade Univerziteta; Foto; D.J.

Prilikom agresije, NATO nije mnogo mario za civilne žrtve, tako je 7. maja centar Niša bio žrtva bombardovanja kasetnim bombama. Tog prepodneva pod izgovorom da su promašili aerodrom avioni Ratnog vazduhoplovstva Holandije su pogodili bombama centar Niša. Tom prilikom ubijeno je 15, a ranjeno je 30 civila. Među ubijenim civilima nalazila se i trudnica. Drugo bombardovanje Niša desilo se 12. maja, tada je bombardovano Duvanište i ranjeno je 11 civila. Još jedan veliki masakr desio se u Varvarinu, 30. maja. na praznik Svete Trojice bombardovan je i uništen most u Varvarinu. Tada je poginulo 10 civila dok je njih 30 ranjeno, međutim zbog praznika u neposrednoj blizini mosta nalazilo se skoro 1000 ljudi.

Znatno oslabljena vojska Jugoslavije pružila je veliki otpor NATO alijansi. Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana su pokazale dobru taktičku pripremljenost i svoju inferiornost uspevali da nadomeste postavljanjem lažnih meta na koju su avioni NATO-a često nasedali. Poslednje gađanje desilo se 10. juna kada je na Kosovu gađana kasarna u Uroševcu. Ubrzo je Narodna Skupština usvojila Kumanovski Sporazum po kom je bombardovanje prestalo, a rezolucija 1244 je usvojena u Savetu bezbednosti.

U znak sećanja na žrtve danas u Nišu na spomeniku stradalima u NATO agresiji na Nišavskom keju položeni su venci. Vence su položili predstavnici grada Niša i Nišavskog okruga, Vojske Srbije i policije i gradskih opština. Takođe nakon protestnog skupa povodom obeležavanja 24 godine od NATO agresije i za ostavku predsednika Aleksandra Vučića, predstavnici Državotvorne opozicije iz Niša takože su položili vence i minutom ćutanja odali počast nastradalima.

Dragan Jevremovic

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Busker
Za 0 minuta

Dance Our Own Party

Busker
Tones And I
Za 3 minuta

Eyes Don't Lie

Tones And I
Balthazar
Za 7 minuta

Fever

Balthazar
Gwen Stefani
Za 11 minut

Cool

Gwen Stefani
Britney Spears
Za 14 minuta

(You Drive Me) Crazy

Britney Spears

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend