Društvo Obrazovanje

Predavanje o značajnim naučnicima u sali Univerziteta

Predavanje o značajnim naučnicima pod nazivom „Naši zaboravljeni velikani ili kakav smo mi to narod” biće održano 30. novembra u Velikoj sali Univerziteta u Nišu sa početkom u 19 časova. Predavanje drži prof. dr Dragan Gajić, redovni profesor u penziji Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu i predsednik Astronomskog društva „Alfa”.

Predavanje o značajnim naučnicima organizuje se sa ciljem da se građani, a pre svega mladi ljudi, upoznaju sa značajem ovih naučnika. Profesor Gajić više puta je govorio o našem obrazovnom sistemu i naučnicima koji su doprineli razvoju naše i svetske nauke. Jedan deo njih šira javnost je zaboravila ili se o njima i njihovom radu malo zna. Iz diskusija koje je profesor Gajić vodio, rodila se ideja da se o nekim od njih nešto kaže kroz predavanje. Na tim temeljima nastalo je predavanje o značajnim naučnicima „Naši zaboravljeni velikani ili kakav smo mi to narod”.

U okviru predavanja, profesor Gajić govori o našim značajnim, ali zaboravljenim naučnicima. Reč je o naučnicima iz oblasti prirodno-matematičkih i tehničkih nauka. U toku predavanja, biće reči i o istorijskom i društvenom kontekstu u kom se odvijao njihov rad.

Među naučnicima o kojima će se govoriti ima onih o kojima se ništa ne zna, kao što su Zaharije Orfelin, Atanasije Stojković, Vuk Marinković. Govoriće se i o naučnicima koji su cenjeni u svetu, kao što je Milutin Milanković, ali i o onima koji su poznati javnosti, ali se o njihovom radu malo zna, poput Josifa Pančića, Sime Lozanića, Jovana Cvijića, Mihajla Pupina, Mihajla Petrovića. Na predavanju će se govoriti i o Nikoli Tesli i Pavlu Saviću, pioniru istraživanja u oblasti fisije.

Predavanje o značajnim velikanima organizuju Astronomsko društvo „Alfa” i Prirodno-matematički fakultet u Nišu. Predavanje se organizuje u okviru projekta „Kako dohvatiti zvezde” uz podršku Centra za nauke.

Ganja Nikolić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Keni Nije Mrtav
Za 1 minut

Savrsen Greh

Keni Nije Mrtav
Jessie J
Za 3 minuta

I Want Love

Jessie J
Sade
Za 6 minuta

Soldier of Love

Sade
Martha Reeves
Za 12 minuta

Dancing in the Street

Martha Reeves
Scissor Sisters
Za 15 minuta

Lights

Scissor Sisters

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend