Društvo

Predsednik čita poštu, a mari li za probleme radnika?

Radnici niških stečajnih fabrika su pre dve nedelje uputili dopis na adresu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića u kome su izložili svoj višedecenijski problem neisplaćenih zarada. Na adresu Udruženja radnika, boraca i penzionera “Pobeda" iz Kabineta je juče stigla povratnica, potvrdio je za City Smart radio predsednik Udruženja, Radoslav Spajić. Prema Spajićevim rečima borba radnika će se nastaviti sve dok im novac od neisplaćenih zarada ne legne na račun, a kako je najavio, građani će takođe imati uvid u dopis jer će njime oblepiti grad.

„Juče je iz Kabineta predsednika stigla potpisana povratnica. To znači da je naš dopis stigao na Vučićevu adresu“, kaže Spajić i dodaje da se nada da će se zainteresovati za problem radnika.

Radnici su u dopisu, Vučiću predočili kako izgleda život na margini, bez ekonomskih sredstava i nade u bolje sutra. Za njega su imali i jedno pitanje: da li su radnici kolateralna šteta ekonomske krize i da li će država radije pustiti radnike da umru od gladi nego da im isplati zaostale zarade koje su pošteno zaradili?

Odgovor nije stigao, ali povratnica jeste. Iz čega sledi zaključak da predsednik čita poštu. Međutim, pitanje koje se nameće glasi da li su radnici za korak bliži rešenju?

Spajić kaže da će dopis koji su uputili na adresu predsednika biti dostupan na uvid svim Nišlijama jer će njime oblepiti grad. „Nećemo odustati. Moramo da upoznamo građane sa našim problemom, što više ljudi čuje za naš problem, više njih će nas podržati“, ističe sagovornik.

Radnici bi ove nedelje trebalo da se sastanu sa gradonačelnicom, nakon više neuspelih pokušaja da zakažu sastanak  i višenedeljnih protesta. Poziv za sastanak usledio je nakon serije tekstova City Smart radija i podcasta o višegodišnjem problemu radnika stečajnih farbika dovedenih na rub egzistencije.

Podsetimo radnici nekada velikih niških firmi protestovali su godinama bez pauze, ali su sa gotovo svakog protesta odlazili bez odgovora. Protesti radnika su se nastavili pre par nedelja nakon pogaženog obećanja koje im je dala premijerka.

Prema Spajićevim rečima bilo je pokušaja da se protest „razbije“ iznutra, ali su se pokazali kao bezuspešni. Novo okupljanje radnika zakazano je za petak u 10h.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

U Skripcu
Za 0 minuta

Sidji Do Reke

U Skripcu
New Order
Za 6 minuta

Be a Rebel

New Order
Murray Head
Za 9 minuta

One Night in Bngckock

Murray Head
Nothing But Thieves
Za 13 minuta

Overcome

Nothing But Thieves
Rolling Stones
Za 16 minuta

Mess it Up

Rolling Stones

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend