Društvo

Predstavnici „Nišvila“ poručili Ministarstvu turizma da ih poštedi konkursa

foto: City Smart
Dani turizma obeležvaju se u Nišu ali i drugim evropskim gradovima 27. i 28. septembra. Česitike i podrška stižu i od organizatora džez festivala "Nišvil" koji apeluju na Ministarstvo turizma da poštedi njih i druge značajne festivale dugogodišnjih učešća na konkurse, već da nađu rešenje kako bi ovaj i festivali i slični njemu mogli bolje da posluju.

Zbog toga što Nišvil, zajedno sa još nekim drugim značajnijim festivalima dobija skromna sredstva u odnosu na to koliki doprinos samom turizmu pružaju, organizatori očekuju da se za svetski poznate festivale u Srbiji  pronađe idealno rešenje jer se, kako navode, svaki uložen novac vraća trostruko.

„Uz čestitke Ministarstvu Turizma, Nišvil kao promoter kulturnog turizma Srbije upućuje apel Ministarstvu turizma da poštedi festival dugogodišnjeg učešća na konkursima i da zajedno sa Ministarstvom finansija pronađu modus da Nišvil i nekoliko najznačajnijih srpskih festivala koji privlače najviše turista i generišu značajna sredstva za Budžet Srbije budu direktno sagledani prilikom projekcije Budžeta za 2022. godinu, na sličan način kako je poslednjih godina sagledan najznačajniji srpski festival Exit“– navodi u saopštenju direktor Nišvila Ivan Blagojević.

U postojećoj situaciji, objašnjava Blagojević, osim Exita, svi festivali apliciraju na konkursu Ministarstva turizma i pored toga što dobijaju skromna sredstva, često i rezultate saznaju tek juna meseca tekuće godine.

Prelazak na budžet skromnim sredstvima u mnogome bi pomogao usvajanju realnog finansijskog plana i pravovremenog organizovanja i međunarodne promocije festivala kako bi privukli što vise turista i višestruko vratili državi finansijsku podršku.

Analize kažu da svaki dinar uložen u najveće festivale, budžetu Srbije se vraća trostruko kroz direktno i indirektno ubiranje poreza i doprinosa.

„Nišvil je ovog avgusta zabeležio 100.000 posetilaca, a prema podacima Turisticke organizacije Niša, bilo je 70 odsto stranih gostiju u niškim hotelima. Sledeće godine sa prestankom kovid mera, očekuju se daleko bolji rezultati i opstanak Nišvila u Top 10 najboljih evropskih festivala po kriterijumima londonskog Gardijana“, dodaju u saopštenju.

Takođe, podseća Blagojević, Nišvil je dobitnik priznanja “Turistički cvet”, a prošle godine je kategorisan kao turistička manifestacija prve kategorije.

Nišvil džez muzej biće otvoren besplatno za sve posetioce danas i sutra u sklopu obeležavanja Svetskog dana turizma. Ovog avgusta muzej je posetila i direktorka čuvenog Delta Misisipi bluz muzeja Shelley Riter  predložila saradnju dva muzeja.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Lacni Franz
Za 2 minuta

Naj Ti Poljub Narise Ustnice

Lacni Franz
Nicim Izazvan
Za 6 minuta

Jer Te Vise Ne Volim

Nicim Izazvan
David Austin
Za 10 minuta

Turn to Gold

David Austin
Virgins
Za 14 minuta

Rich Girls

Virgins
Lemaitre
Za 17 minuta

Closer Ft Jennie a

Lemaitre

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend