Društvo

Prekršajni sud se seli u bivšu kasarnu “Filip Kljajić”

Foto: sr.wikipedia
Prekršajni sud u Nišu konačno će dobiti svoj prostor. Njegova nova adresa biće bivša kasarna "Filip Kljajić". Preseljenje počinje u toku sutrašnjeg dana, a stranke bi od 21. aprila trebalo da dolaze na novu adresu, rekli su u ovom sudu medijima.

Prekršajni sud će posle deset godina od svog osnivanja dobiti svoj prostor. Stranke kojima je ranije upućen poziv Prekršajnog suda na sadašnju adresu u Ulici generala Milojka Lešjanina, počev od srede 21. aprila treba da dođu na novu adresu.

Prekršajni sud je prvi koji je preseljen na novu adresu kako je ranije i bilo planirano. Mesecima unazad bili su vidljivi radovi na ovoj zgradi, ali oni nisu ni blizu završetka. Sa radovima se započelo prethodne godine. Kako je ranije izjavio državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić očekuje se da će rekonstrukcija trajati tri godine.

Preseljenjem pravosudnih organa ostaje slobodan prostor na kome su oni do tada boravili. Doskorašnji gradonačelnik Niša Darko Bulatović kazao je da će se o tome ko će koristiti te zgrade odlučivati u narednom periodu, kako se koja faza bude završavala.

Kasarna je podignuta na prelasku 19. u 20. vek, a podigli su je Obrenovićevi, tačnije Milan Obrenović. Nakon Drugog svetskog rata ponela je ime narodnog heroja Filipa Kljajića. Godine 1983. godine zgrada je proglašena spomenikom kulture i stavljena pod zaštitu države. Ova zgrada više godina nije imala svoju namenu.

Bilo je naznaka da će se tu otvoriti Vojni muzej, kao i da se zgrada Narodnog muzeja preseli u prostorije kasarne. Govorilo se da će zgrada pripasti Gimnaziji “Bora Stanković”, a zatim Umetničkom fakultetu. Pre nekoliko godina Univerzitetu u Nišu ove prostorije obećane su za razvijanje IT sektora. Na kraju je kasarna “Filip Kljajić” dodeljenja Ministarstvu pravde, te će se ovde biti smešteni svi pravosudni organi.

Nakon napuštanja zgrade kao vojnog objekta, Ministarstvo odbrane Srbije je početkom 2011. godine sa Gradom sklopilo dogovor o zameni objekata. Dalju ingerenciju nad zgradom preuzeo je Grad. Nakon rekonstrukcije, zadržaće spoljni izgled, ali u novom sjaju. Unutrašnjost zgrade imaće savremenu funkciju, ali sa arhaičnim prizvukom ukomponovanim u godište samog objekta.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 48 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 45 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 42 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 37 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend