Društvo

Premijera dokumentarnog filma o niškom akademiku Ninoslavu Stojadinoviću na naučnoj konferenciji “Miel 2021”

foto: SANU Niš
U sklopu 31. Međunarodne konferencije o mikroelektronici - "MIEL 2021.", na Elektronskom fakultetu biće održan skup posvećen akademiku Ninoslavu Stojadinoviću, saopštili su iz Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu. Skup počinje u 13h, a zainteresovani će moći da prate onlajn.

Na skupu će premijerno biti  prikazan dokumentarni film o akademiku Ninoslavu Stojadinoviću, koji je decembra prošle godine preminuo od posledica koronavirusa.

O njegovom liku i delu govoriće  predsednik SANU akademik Vladimir Kostić, akademik Gradimir Milovanović, prof. dr Danijel Danković, prof. dr Nebojša Dončov i doc. dr Vojkan Davidović.

Zainteresovani skup mogu pratiti putem linka.

Akademik Stojadinović rođen je 20. septembra 1950. godine, osnovnu i srednju školu završio je u Nišu, a potom je doktorirao na Elektronskom fakultetu, na kome je radio kao redovni profesor, a jedno vreme je bio i dekan.

Pre 23 godine izabran je i za poslanika u Narodnoj skupštini, zatim je bio predstavnik Srbije i Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Krajem devedesetih bio je lider Srpskog pokreta obnove u Nišu. Posle 2000. godine i savezni poslanik ove stranke. Nakon čega je bio imenovan za ambasadora u Švedskoj, a onda i u Bosni i Hercegovini.

Posle njegove smene sa mesta ambasadora, priključio se radu Odbora za spoljnu politiku DS, a 2014. godine postao je član Nove demokratske stranke. Od 2014. do 2016. godine bio je na funkciji potpredsednika Narodne skupštine.

Od 1999. godine postaje redovni član Akadamije inženjerskih nauka Srbije, a od 2016.godine predsednik ogranka SANU u Nišu.

Stojadinović je  bio autor velikog broja stručnih publikacija. Za svoj rad je dobio više značajnih nagrada i priznanja, među kojima se posebno ističe nagrada Međunarodnog udruženja inženjera elektronike (IEEE).

Preminuo je 25. decembra 2020. godine u 70 godini života od posledica izazvanih infekcijom koronavirusa.

Organizatori konferencije su Elektronski fakultet u Nišu i IEEE Sekcija Srbija i Crna Gora, a suorganizator Ogranak SANU u Nišu.

Ove godine, radove će izlagati 15 eminentnih predavača iz 11 zemalja (SAD, Japan, Kina, Nemačka, Rusija, Austrija, Francuska, Švajcarska, Irska, Indija i Srbija). Tokom konferencije biće prezentovano 76 regularnih radova koji predstavljaju plod naučnoistraživačkog rada 246 autora iz 26 zemalja.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Zak Abel
Za 2 minuta

Less of a Man

Zak Abel
Lussi in the Sky
Za 5 minuta

C'est La Vie

Lussi in the Sky
Foals
Za 8 minuta

Mountain at My Gates

Foals
Wallflowers
Za 12 minuta

Heroes

Wallflowers
Smiths
Za 15 minuta

Boy With Thorn in His Side

Smiths

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend