Društvo

Problem žitelja naselja 12. februar u četvrtak pred ministarkom Mihajlović

Foto: Arhiva City Smart
Žitelji naselja 12. februar koji od maja meseca nemaju struju okupili su se na protestu ispred Gradske kuće sa zahtevom da ih čelnici gradske vlasti prime i saslušaju njihov problem. Kako odgovora, druge strane nije bilo, ušli su u prostorije Gradske kuće, ali ih je obezbeđenje i policija ubrzo isterala van. Nakon kratke rasprave građana i policije i pretnje privođenjem jednog od okupljenih koji nije želeo da napusti hol Gradske kuće, te su ga izveli napolje, građanima se obratila zamenica gradonačenice Dušica Davidović koja ih je pozvala na dogovor. Kako su nam kazali građani po izlasku iz Gradske kuće, dogovoreno je da se u četvrtak sastanu sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović u Beogradu kako bi joj predočili problem i pronašli rešenje.

Stanari naselja 12. februar na protest su izašli po drugi put jer kako kažu više ne mogu da žive u mraku. „Šesti mesec kako smo bez struje. Dete od kako mi se rodilo je bez struje i prljavo i bolesno. Ne zna dete u toplo da spava, da se okupa. Drugo ne ide u školu, a kako da ga pošaljem neoprano i neokupano, kako kad nema uslove“, kaže jedna sugrađanka.

Još jedna od sugrađanki sa kojom smo razgovarali kaže da ne znaju na čemu su jer nikakav dogovor nije postignut,a zime je na pragu, te se brinu kako će bez struje. „Drugi put kako stojim ovde da gradonačelnica ne izlazi barem da znamo na čemu smo. Osećamo se kao građani drugog reda“, kaže jedna od okupljenih i dodaje da traže da im se struja ponovo priključi kako bi mogli da žive normalno i plaćaju račune.

Od nadležnih traže da se struja ponovo priključi, da im Grad omogući da plate priključak, da nezaposlenim Romima obezbede radna mesta kako bi na vreme izmirivali svoja dugovanja, kao i da im se otpiše prethodni dug, a da oni nastave sa plaćenjem struje za poslednjih godinu dana i to  u ratama. Spisak zahteva predali su nadležnima.

Okupljeni građani su skladirali „Nema struje, nema nas“, u nekoliko navrata, a kada je odgovor čelnika gradske vlasti vlasti izostao ušli su u Gradsku kuću. Međutim obezbeđenje i policija su ih nakon kraće rasprave isterali van, a bilo je i pratnji privođenjem sugrađanima koji su su oglušili o naredbu.

Naposletku je pred okupljene je izašla zamenica gradonačlnice Dušica Davidović koja je pozvala predstavnike romskog naselja na razgovor. Kako su nam kazali građani po izlasku iz Gradske kuće, dogvoreno je da se u četvrtak sastanu sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović Beogradu kako bi joj predočili problem i pronašli rešenje.

Podsetimo, sastanak između stanara naselja 12. februar  i čelnika gradske vlasti, zakazan za petak 14. oktobar nije održan. Razlog je prema rečima čelnika gradske vlasti bio taj što se građani nisu pojavili, dok su građni tvrdili da nisu mogli da se organizuju i tražili da se on pomeri za jedan dan.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Sigrid
Za 0 minuta

It Gets Dark

Sigrid
Gims
Za 3 minuta

Jusqu'ici Tout Va Bien

Gims
Rosario
Za 7 minuta

Como Quieres Que Te Quiera

Rosario
Sherry Poppin
Za 10 minuta

Zoot Suit Riot

Sherry Poppin
Pete Townsend
Za 14 minuta

Face to Face

Pete Townsend

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend