Društvo

Proslava mature neizvesna, organizacija na roditeljima i maturantima

Školska godina je završena za maturante osnovnih i srednjih škola, ali još nije sigurno da li će i kako biti proslavljena matura. Neki đaci će proslaviti u sopstvenoj režiji, nekima će pomoći roditelji ili predstavnici škole, ali samo ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna i masovna okupljanja dozvoljena.

Neki maturanti osnovnih i srednjih škola  će proslaviti zavšetak škole u sopstvenoj režiji dok će drugima u organizaciji pomoći predstavnici škola, samo ako epidemiološka situacija to dozvoli, kazali su za City Smart radio predstavnici nekih škola u Nišu.

Dragan Gejo, načelnik Školske uprave, rekao je da proslave nisu i dalje dozvoljene, ali se mogu organizovati samoinicijativno.

“Niko to ne odobrava zbog cele bezbednosne situacije, još uvek, ali to rade samoinicijativno”, kaže Gejo.

Iz Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” učenicima će u organizaciji pomoći koordinator učeničkih parlamenta.

“Škola, po tradiciji, ne organizuje proslavu, ali je koordinator učeničkog parlamenta i istovremeno rukovodilac odeljenjskog veća četvrtog razreda, tako da se pogodilo. Pomaže im u svemu, a ono što znam je da će 21. juna u restoranu proslaviti matursko veče, jer se tada očekuje relaksacija mera. Rezervisali smo jedan datum i pre toga, ali s obzirom na to da u međuvremenu nije došlo do relaksacija, taj datum je otpao”, rekla je direktorka Jelena Milošević.

I direktor Osnovne škole “Njegoš” Bojan Krstić kaže da sve zavisi od epidemioloških mera, ali i odluke roditelja.

“Već duže vreme osnovne škole kao i srednje ne smeju da budu organizatori maturskih večeri i vođenja dece po restoranima i kafanama, pa su, i u poslednje vreme, organizatori bili roditelji. Organizacija je ista kao i za bilo koju privatnu proslavu. Mogu biti pozvani i roditelji i nastavnici ali privatno”, izjavio je direktor Krstić.

Nekada su se, podseća, proslave organizovale i u školskim salama, ali mnoge sale nemaju uslova za proslave, pa se od toga odustalo.

“Poslednjih godina organizuju roditelji, a što se konkretno Osnovne škole “Njegoš” tiče, roditelji čekaju da li će biti relaksacija i dozvola za masovna okupljanja od 21. juna da bi mogli da se organizuju. Čak ni poslednjih dana, zbog zabrane, nije bilo okupljanja u školskim dvorištima i nije bilo trubača kao prethodnih godina jer je i to vid masovnog okupljanja”, objasnio je.

Ako mere budu ublažene, kaže Krstić, roditelji imaju ideju da to bude negde u julu mesecu, a kada i gde zavisi od poslednje odluke Kriznog štaba.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Galliano
Za 2 minuta

Ease Your Mind

Galliano
Ub40
Za 6 minuta

Kingston Town

Ub40
Matt Bianco
Za 9 minuta

Don't Blame It On That Girl

Matt Bianco
Jovanotti
Za 13 minuta

Muoviti Muoviti

Jovanotti
Prince
Za 17 minuta

I Wanna Be Your Lover

Prince

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend