Društvo

Protest protiv izgradnje regionalnog azila ispred Opštine Gadžin Han

Foto: Psi iz Zoohigijene
Meštani sela Duga Poljana kod Gadžinog Hana okupiće se od 15 sati na protestu, ispred zgrade Opštine zbog najavljene izgradnje azila za napuštene pse. Protestu će se pridružiti i društva za zaštitu životinja koja smatraju da izgradnja azila neće smanjiti broj napuštenih pasa na ulicama, već je to moguće učiniti jedino primenom Zakona o dobrobiti životinja.

Meštani sela Duga poljana u kome bi trebalo da bude smešten azil su pre oko dva meseca pokrenuli peticiju kako bi sprečili njegovu izgradnju. Zabrinuti za sopstvenu, ali i dobrobit pasa koji će biti smešteni u budućem azilu, u peticiji su naveli da se prve kuće nalaze svega stotinak metara odatle i da će žiteljima sela smetati buka, ali i neprijatan miris, kao i da je lokacija dosta udaljena od grada te životinje ne mogu da dobiju pravovremenu pomoć i negu ukoliko im je neophodna.

Dobrobit napuštenih pasa zabrinjava i Udruženja za zaštitu životinja koja smatraju da izgradnja azila nije rešenje, jer će se kako kažu on ubrzo napuniti i problem će ostati.  Ističu da po zakonu vlasnički pas mora biti vakcinisan, čipovan i sterilisan, te da ne može da se razmnožava sem ako nije reč o odgajivačnici, ali se ne poštuje, te da je rešenje ovog problema zapravo u primeni zakona, a ne uzgradnji azila. Azil s toga vide kao svojevrsni “logor za pse”.

“Regionalni azil, tako kako je zamišljen, to je konc logor za ulične pse Niša, Svrljiga, Hana, Aleksinca, Sokobanje, Prokuplja. Planiran u jednom selu iza G. Hana, bez tekuće vode, bez boksova i kućica, bez stručnih radnika, bez stalnog veterinara, stotine i stotine pasa zajedno na ograđenoj ledini – to je ogroman problem kako za meštane okolnih sela, tako i za same pse. Jednom kad pas uđe tamo – to mu je kraj života”, jedna je od objava u Fejsbuk grupi Stop masakru nad životinjama u Nišu.

Sa druge strane gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski je u više navrata demantovala navode Udruženja da će to biti “logor za pse”, pojašnjavajući da će prostor biti veoma moderan i izgrađen po svim evropskim standardima.

Podsetimo, reč je o projektu “Unapređenje zoohigijene u Nišavskom okrugu” koji zajednički sprovode Grad Niš, opštine Svrljig i Gažin Han uz podršku Vlade Švajcarske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Sredstva opredeljena za ovaj projekat iznose 27.500 švajcarskih franaka od čega je Ministarstvo izdvaja 18.900, a Grad Niš  8.600. Azil će se prostirati na 11 hektara površine i moći će da primi 2.000 pasa.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 30 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 27 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 23 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 19 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend