Društvo

Protest „Srbija protiv nasilja“, nakon šetnje deo građana sa šatorima ostao na mostu

Foto: Printscreen/Youtube/ Insajder Video
Treći protest "Srbija protiv nasilja" održan je večeras u Beogradu. Najmasovniji do sada protest počeo je kod Narodne skupštine odakle su građani šetnjom krenuli ka "Gazeli" i "Brankovom mostu". Reka građana se uputila na te lokacije, a zbog masovnosti u jednom trenutku nisu svi građani ,mogli da stanu na "Gazelu". Deo građana je ostao na mostu i postavili su šatore, a kako prenosi Danas građani su se pregrupisali i blokada je između Sava centra i Arene.

Nakon što su se građani okupili kod skupštine građanima se obratila Jelena MIhajlović, majka iz Pećinaca, čije dete nije moglo da se upiše u vrtić, jer je kako navodi podržala prošlogodišnje proteste poljoprivrednika. Ona je još jednom ponovila zahteve. „Zahtevamo zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru, to podrazumeva momentalnu smenu svih članova REM, hitno ukidanje emitovanja rijaliti programa i emisija koje promovišu nasilje, agresiju, nemoral na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, zabranu štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju, objavljuju lažne vesti i krše novinarski kodeks„, istakla je ona.

Zahtevi uključuju i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizima Pink i Happy. Takođe se traže smene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, ali i usvajanje ostavke ministra prosvete Branka Ružića. Nakon toga je, pošto do datog roka nije bilo odgovora na njihove zahteve, ona proglasila „narodnu skupštinu“ i pozvala građane da simboličnim podizanjem zastava glasaju za njihove zahteve, na šta su građani oduševljeno odgovorili i reklo bi se jednoglasno usvojili njihove zahteve. Nakon toga građani su krenuli i sa uzvikivanjem „Vučiću ostavka“.

Okupljeni građani su se potom uputili u šetnju ka mostovima „Gazeli“ i „Brankovom mostu“ gde je bilo planirano da se zadrže oko dva sata. Međutim zbog velikog broja građana, najvećeg u dosadašnjim protestima protiv nasilja njihov dolazak je potrajao mnogo duže nego prošli put. Mediji su preneli da nije bilo incidenata, ali u jednom trenutku došlo je do jedne situacije. Naime kako iz pokreta Kreni-promeni kažu njihovog predstavnika Savu Manojlovića napali su pripadnici „Narodnih patrola“, desničarske organizacije.

Protest je obeležila još jedna zanimljiva slika kada je automobil hitne pomoći trebao proći kroz masu, okupljeni građani su se gotovo sinhrono sklanjali, dok im je vozač hitne pomoći u znak odobravanja svirao. Kako su prvi građani i stigli na Gazelu, oni su već uveliko upalili svetla na svojim telefonima, kako bi osvetlili da ih vide čak i oni mediji koji prethodna dva protesta nisu videli građane već besnu agresivnu rulju.

Međutim očigledno je da ni to nije pomoglo. Jer su na jednoj televiziji, čije se oduzimanje nacionalne frekvencije sedeli urednici upravo onih tabloida čije se gašenje zahteva. Sedeli, komentarisali „besnu rulju“ i protest opisivali kao anticrkveni. Dok su prikazivanjem snimaka na kojima se vidi umanjen broj građana pokušali da ovaj protest prikažu kao još manji nego prethodna dva.

Protest su obeležile transparenti i parole poput: Loš vam je fotošop, Babe se biju za Srbiju, Neka Đura blokira aerodrom, Šta je smešno? Iako je prvobitno planirano da Gazela bude blokirana na dva sata, građani nisu želeli da odu, već da proteste nastave. Pa tako prema poslednjim informacijama deo građana je na Gazelu postavio šatore i ne želi da ode do ispunjenja zahteva.

Dragan Jevremovic

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Send this to a friend