Društvo

Protest “ Za odbranu Belog vrha“ večeras ispred Skupštine

Foto: Pexels
Protest građana "Za odbranu Belog vrha", zbog, kako tvrde organizatori, nezakonitog otimanja utrine u površini od 39 hektara, u selu Gornji Matejevac, održaće se večeras od 19 sati ispred Skupštine grada.

Na hitnoj sednici Skupštine Grada održanoj pre mesec dana, odbornici su doneli odkuku da se selima Jasenovik i Gornji Matejevac oduzme pravo na korišćenje pašnjaka, odnosno da se oni vrate u potpunosti u državno vlasništvo.  Kako je obrazloženo u odluci građani ih ne koriste, a o njihovoj  daljoj nameni odlučivanje državni organi.  Na pomenutoj sednici, međutim nije bilo reči o tome u koje shvrhe će biti iskoriščeni.

Skupštinska odluka izazvala je protivljenje meštana koji su izašli na protest sa koga su nadređnima poručili da imaju rok od deset dana da ponište rešenje koju smatraju spornom, ali kako se to nije dogodilo odlučili su da se okupe na protestu na mestu gde je sve počelo, a uoči sutrašnje sednicelokalnog parlamenta.

Slaviša Dinić , Odbornik Koalicije „Zajedno – moramo Niš“ i organizator protesta, navodi da je odluka niške Skupštine nezakonita i da je večerašnji protest poslednje upozorenje nadležnima da odluku povuku, u suprotnom su spremni da radikalizuju proteste, a osim toga najavlje i tužbe, kojima će tražiti političku odgovornost rukovodilaca Grada Niša.

„Odluka je nazakonita. Prvo prekršen je poslovnik i Statut Grada Niša i Zakon lokalnoj samoupravi zakazivanjem hitne sednice, jer hitna sednica podrazumeva neku elementarnu nepogodu i neke štete koje mogu da se dese po stanovištvo, po inters grada, opštine i sela. Ovde nije bilo ni jedne elementarne nepogode, osim jedne elementarne laži, simuliranja i fingiranja hitnosti slučaja“, navodi Dinić.

Objašnjava da posebno zabrinjava i to što se ne zna u koju shvrhu ćete utrine na dalje biti koriščene. „Opasnost koju može da izazove ova odluka po selu i po Grad, jer je Matejevac nadomak grada sa severne strane, gde postoji i opasnost od odlaganja opasnog otpada što je najizvesnije jer je u sklopu tog brda pećina koja sada služi za proizvodnju pečuraka, dakle iskorišćenost tog pašnjaka i utrine postiji nije kao što je bilo u obrazloženju, a oni praktično nisu imali odgovore šta se tu planira.Tako da ta tajna verovatno krije veliku opasnost po sve nas“.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Jungle
Za 2 minuta

Talk About it

Jungle
Mgmt
Za 5 minuta

When You Die

Mgmt
Angie Stone
Za 9 minuta

I Can`t Eat...

Angie Stone
Dusty Springfield
Za 13 minuta

Spooky

Dusty Springfield
Fergie
Za 16 minuta

Barracuda

Fergie

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend