Društvo Otvoreni radio za otvoreno društvo

Radnici stečajnih fabrika: Grad Niš je socijalna beda i mi ne znamo kako ćemo da opstanemo u ovim uslovima

Radnici koji su sa svojih deset prstiju izgradili ovaj grad, sada su teret onih koji njime vladaju. Vapaj radnika koji se okupljaju svakog petka bez obzira na vremenske uslove ispred Gradske kuće niko ne čuje, ili ne želi da ih čuje. Prazna obećanja otišla su u zaborav, baš kao i oronule fabrike, a i u ona najsvežija više niko ne veruje.

U studiju City Smart radija ugostili smo Radoslava Spajića, predsednika radnika, boraca i penzionera “Pobeda” i Miodraga Miljkovića, predsednika radne grupe za žrtve tranzicije pri udruženju, nekada radnike niških fabrika, a sada već višedecenijske borce za radnička prava.

Miljković: priče radnika su tužne i žalosne

“Grad Niš je socijalna beda i mi ne znamo kako ćemo da opstanemo u ovim uslovima”, kazao je Radoslav Spajić. On objašnjava da veliki broj bivših radnika koji su dočekali penziju imaju mesečne prihode od 15.000 dinara i kada plate sve račune ne ostane im ni za šta drugo.

Sagovornici su nam ispričali da sve više nekadašnjih radnika zapada u dugove jer ne mogu da isplate račune. “Ne mogu da plate račune, jer nemaju prihode. U ovom trenutku 6.000 građana nema struju, dugovi se gomilaju, postaju sve veći, a dužnik sve očajniji”, priča Miodrag Miljković.  On napominje da su priče radnike tužne i žalosne i da gotovo da nema radnika koji se ne suočava sa nekim egzistencijalnim problemom.

Jednu takvu priču pročitao je u studiju. “Živim bez ikakvih prihoda u nedopustivoj bedi. Povremeno radim za kofu vode i parče hleba. Dugovanja koja imam su toliko velika, da preti opasnost na mi na račun duga uzmu nasleđeni stan”, glasi vapaj jedne radnice.

Miljković ističe da njena priča nažalost nije jedinstvena i da se u njoj mogu pronaći mnogi radnici, dovedeni do ruba egzistencije i ljudskog dostojanstva.

Sagovornici pričaju da su tokom višedenijske borbe razgovarali sa svima od gradonačelnika do predsednika države i da niko nije imao sluha za njihove probleme.

Spajić: borićemo se za ono što nam pripada

“Vučić je 2016. godine bio na čelu Vlade i tada je obećao da će na pomoći. Prošlo je pet godina, a rešenja za naš problem nema još uvek”, kazao je Spajić. Zbog toga je kako kaže rešio da ga podseti na probleme radnika i uputio mu dopis.

Spajić napominje da su se prošle godine sastali sa premijerkom, Anom Brnabić i izložili joj probleme, ali i moguća rešenja. “Kratko je odgovorila da ukoliko država nama isplati sva zaostala dugovanja ona će bankrotirati”, priča sagovornik  i dodaje da su razočarani načinom na koji se prema radnicima ophode.

Posle više neuspelih pokušaja da zakažu sastanak sa prvom ženom Grada, dobili su poziv iz kabineta gradonačelnice i obećanje da će sastanak biti održan u toku naredne nedelje.

Poziv za sastanak usledio je nakon serije tekstova City Smart radija i podcasta o višegodišnjem problemu radnika stečajnih farbika dovedenih na rub egzistencije.

Radnici su se i uprkos najavljenom sastanku okupili na današnjem protestu ispred Gradske kuće. Ističu da će se okupljati sve dok ne dobiju ono što im pripada – krvavo zarađene plate.

“Otvoreni radio za otvoreno društvo” se realizuje u okviru projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Maureen Mcgovern
Za 1 minut

The Morning After

Maureen Mcgovern
Electric Swing Circus
Za 3 minuta

Everybody Wants to Be a Cat

Electric Swing Circus
Carly Simon
Za 7 minuta

You're So Vain

Carly Simon
Counting Crows
Za 11 minut

Mr. Jones

Counting Crows
Morten Harket
Za 16 minuta

Do You Remember Me

Morten Harket

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend