Društvo Otvoreni radio u vreme korone

Vesna Radojević: Za istraživačko novinarstvo je veća prepreka vlast nego mafija

Baviti se objektivnim novinarstvom u Srbiji je veliki izazov, a kada se radi o istraživačkom, onda je prepreka još više. Redakcija KRIK-a to najbolje zna jer je stalno na meti kako vlasti, tako i režimskih medija, ali ipak ne odustaje da istera pravdu. Gošća City Smart radija bila je Vesna Radojević, novinarka Krika. Razgovarali smo sa njom o tome koliko je bitno za jedno društvo da ima slobodno istraživačko novinarstvo, ali i o izazovima i neprilikama sa kojima se susreću istraživački novinari u Srbiji.

Vlast ih se plaši, tabloidi sapliću, jedan deo javnosti im veruje i podržava, a drugi ih smatra izdajnicima. Pored svega, njih ništa ne sprečava da budu istrajni u svom cilju, a to je da prikažu koliko je sistem loš i gde sve to “škripi” ili bolje rečeno “puca”. Njihove teme su često u vezi sa mafijaškim klanovima, ali oni ne predstavljaju toliki problem, jer je vlast bez konkurencije najveći kada istina treba da izađe na videlo.

“To je sve posledica onoga u čemu novinarstvo u Srbiji živi već decenijama. To stvarno ima više nivoa problema. Srpsko društvo nije naviklo da brani novinare i da razume medije. Prost primer: U našoj kinematografiji novinara skoro i da nema, i to su leva spopadala i neki uvek smetaju i dosadni su. Kada gledate američko društvo i Holivud tu imaju za glavne uloge neke novinare koji su otkrivali afere i koji su bili uzrok padanja vlasti. Imamo prvi konceptualni problem, gde naše društvo ne smatra da bi trebalo braniti novinare”, kaže Vesna Radojević.

Drugi problem je, navodi naša sagovornica, to što živimo u kampanji gde glavna pravila postavlja vladajuća stranka, odnosno SNS. Odatle se, kako kaže, čuje samo da svi lažu.

“Njima je cilj da niko nikom ne veruje i da mi svi sumnjamo i gledamo se ispod oka. Aha, ti imaš neku agendu i neki cilj, a zapravo toga nema jer mnogo toga zavisi od onoga što novinara ili novinarku vodi iz duše, ta neka želja da ljudima pokaže anomalije u društvu”, ističe.

Dodaje da je jedina ispravna  želja – da se pomogne zemlji da bude bolja .

“Razumem da neki političari ne mogu da razumeju da naši umovi nisu pokvareni i da mogu da domisle šta sve oni mogu da nam napakoste. Mi treba sada da se fokusiramo na mlade ljude koje treba da učimo. Kolege izlaze sa rečenicom da je veći problem država nego mafija i kriminalne organizacijem.”

Objašnjava da država napada kroz medije, da se radi sistemski pa se mladi novinari uvlače u velike medijske kuće gde se nikad i ne nauče kako treba da se radi.

“Aleksandar Vučić razume medije. On je prošpartao celu Srbiju i izgulio đonove na nogama i uradio prvo ono što je znao, a to je da zarobi veliki broj medija. Sada ima sve dnevne novine, portale, medijske kuće. To je mehanizam osmišljen da bi Vučić mogao da opstane”, objasnila je.

Predstavnici sedme sile prodali su se za materijalna bogatstva, pa su etika i moral “izvisili”. Sve je manje onih koji se bore za društvo, jer su prioriteti lična zadovoljstva, pa tako u zemlji u kojoj se ne živi najbolje nije teško vrbovati.

“Ovo je jedan najobičniji zanat, ali prvo šta treba da vas vodi je opšte dobro i želja da zadovoljite javni interes. Ova profesija je tolika odgovorna da mlađi ne shvataju, dok su stariji skloni komformizmu i spremni su da prodaju svoju čast, a mi smo koleteralna šteta”.

Ipak, društvo je svesno da su ovakvi mediji poput Krika neophodni, pa tako 20 odsto od svih prihoda dobijaju putem donacija koje im uplaćuju građani i to ne samo iz Srbije. Zato su i pored svih pritisaka najveći motiv ljudi kojima očigledno nedostaje prava informacija.

“Posle svakog napada mi dobijemo najviše novca i nema veće satisfakcije od građana koji kažu; Super ste, evo vam neka kinta da nastavite da radite to što radite”.

Predviđa svetlu budućnost novinarstvu, ali se plaši da se mladi novinari brzo sklanjaju jer vide koliko je mulja i taloga, pa ih ohrabruje da ne odustaju jer ne postoji ništa bolje i lepše kada se radi nešto važno za zajednicu i zemlju.

“Otvoreni radio za otvoreno društvo” se realizuje u okviru projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 50 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 47 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 43 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 39 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend