Društvo

Raspisan konkurs za idejno rešenje spomenika nenasilju u Svetosavskom parku

Foto: GO Medijana
Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj raspisala je konkurs za idejno rešenje spomenika nenasilju koji će biti postavljen u parku Svetog Save. Rok za podnošenje prijava je 26. oktobar, a pravo učešća imaju fizička i pravna lica sa diplomom iz oblasti arhitekture, likovne ili primenjene umetnosti. Autor najboljeg idejnog rešenja biće nagrađen sa 50.000 dinara.

Dimenzije spomenika nisu unapred predodređene, a iz KLER-a napominju da bi predlog idejnog rešenja trebalo da bude oginalan i estetski uslađen nameni. “Likovni izraz javnog spomenika treba da koncepcijski i vizuelno jasno upućuje na simboliku svim žrtvama bezumnog nasilja, ali i sveukupno daje specifičan ton i ambijentalnu sliku celokupnog prostora parka Svetog Save”.

Ističu da posebno treba voditi računa o osvetljenju i tekstu, kao sastavnom delu spomenika i poručuju da ideje treba da budu realne i izvodljive i da izgled spomenika mora da se uklapa u okruženje.

“Pravo učešća na konkursu imaju fizička lica sa stečenom visokom stručnom spremom iz oblasti arhitekture, primenjene umetnosti, ili likovne akademije ili pravna lica koja imenuju lice sa stečenom visokom stručnom spremom iz oblasti arhitekture, primenjene ili likovne umetnosti” navode iz KLER-a.

Najbolje rešenje odabraće žiri, čija je predsednica gradska urbanistkinja Tanja Obradović. Članovi su i većnica za kulturu Adriana Anastasov, v. d. direktora Zavoda za urbanizam Ivan Grmuša, vajar Bratislav Bašić i diplomirani inženjer arhitekture Aleksandar Keković.  Ukoliko na konkurs stigne tri rešenje, iz KLER-a navode da će autor najboljeg bite nagrađen sa 50.000 dinara. Prijave se dostavljaju preko Portala javnih nabavki.

Podsetimo, inicijativa za igradnju spomenika potekla je od porodice Vuka Stoiljkovića koji je ubijen 2014. godine u tuči na Bulevaru Nemanjića. Ovaj predlog je podržan na Gradskom veću, a potom usvojen i  na Skupštini. Prema ranijim  najavama nadležnih trebalo bi da bude otkriven do kraja godine, a njegovu izgradnju finasiraće Grad.

Jelena Jocić

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 57 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 54 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 50 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 46 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend