Društvo

Raspisan konkurs za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije

Za zamenu stolarije je ove godine raspisan konkurs u vrednosti od 19 miliona dinara. Privredni subjekti koji se bave izradom stolarije, sanacijom i sličnim delatnostima, moći će da se jave na konkurs do 9. avgusta, dok se najverovatnije sredinom septembra očekuje konkurs namenjen građanima koji žele da zamene dotrajalu stolariju.

Za sada se ne zna koliko će građana, koji žele da zamene dotrajala vrata i prozore na svojim kućama i stanovima, moći da računa na ovu pomoć.  Ivan Pavlović, ispred Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj, rekao je da je Gradsko veće danas donelo rešenje o raspisivanju Javnog poziva za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energtske sanacije u domaćinstvima na teritoriji Grada Niša.

“Ovaj konkurs je isključivo samo za privredne subjekte dok će za građane biti raspisan nakon utvrđivanja liste privrednih subjekata od kojih će građani moći da traže usluge”, rekao je Pavlović.

Javni poziv će biti sproveden kroz saradnju sa privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom, sanacijom stolarije.

Definisano je nekoliko mera, a prva mera je za privredne subjekte koji daju ponudu za zamenu termičkog omotača u stambenim zgradama, dok se druga odnosi na istu meru za kuće.

“Predviđeno je pet miliona dinara sa PDV-om za stambene zgrade, ili osamdeset hiljada dinara pomnoženo sa brojem stanova u prijavljenoj stambenoj zgradi”, objasnio je Pavlović.

Za kuće je, kaže Pavlović, izdvojeno iz budžeta 4 miliona dinara, a prihvatljiva jedinična cena je 2.000 dinara po kvadratnom metru termičke izolacije i predviđeno je finansiranje do 120.000 sa PDV-om za građane, do maksimalnih pedeset odsto od ukupne investicone vrednosti.

Treća i četvrta mera su predviđene za zamenu stolarije za kuće i stambene objekte.

“Što se tiče mere za porodične kuće imamo ukupno izdvojeno 14. 000 dinara po kvadratnom metru za prozore i balkonska vrata i do 20.000 dinara po metru kvadratnom za ulazna vrata. Po krajnjem korisniku je dozvoljeno 100.000 dinara sa pdv-om i za kuće i stanove. Za porodične kuće je izdvojeno 2. 400.000 dinara, a za stanove 6. 400.000 dinara”, naveo je Pavlović.

Poslednja mera se tiče nabavke i instalacije solarnih kolektora za grejanje tople vode i izdvojeno je milion i dvesta hilljada dinara iz budžeta.

Ukupno je raspoloživo 19 miliona dinara, 9 miliona je dobijeno od Ministarstva, a 10 miliona dinara od Grada, istakao je.

“Formirana komisija će napraviti rang listu što ni na koji način neće ni jedanog privrednog subjekta isključiti samo će biti opcija građanina da li će uzeti nekog sa gornje ili donje liste”.

Nakon ovog konkursa očekuju da će za najviše mesec dana raspisati konkurs za građane.

“Imamo različiti set mera i različite kriterijume. Za same stambene objekte može da se javi jedna stambena zgrada koja ispunjava sve kriterijume, a za čiju će sanaciju biti potrebno maltene 50 ili 60 odsto budžeta predviđeno  za ovu meru, a sa druge strane može da se prijavi manji broj tih stambenih zgrada sa manjim sanacijama, deset njih. Velika je razlika da kažem da li je deset njih ili jedna jer zavisi od samih prijava, kvadrature i drugih parametara koji su neophodni”, izjavio je Pavlović.

Sve uslove zainteresovani mogu da pročitaju na sajtu Grada.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

U2
Za 2 minuta

Lemon

U2
Kosheen
Za 7 minuta

Pride

Kosheen
Shakespears Sister
Za 10 minuta

All the Queen's Horses

Shakespears Sister
Imelda May, Noel Gallagher
Za 13 minuta

Just One Kiss Ft. Ronnie Wood

Imelda May, Noel Gallagher
Killers
Za 17 minuta

Run For Cover

Killers

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend