Društvo

Referendum: Mogućnost glasanja i van glasačkog mesta

Foto: Unsplash
Na referendumu zakazanom za nedelju 16. januar, moći će da glasaju i oni koji iz zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti da dođu na glasačko mesto, osobe sa invaliditetom i nemoćna stara lica, saopštili su iz Grada.

Građani koji nisu u mogućnosti da dođu na glasačko mesto o tome mogu da obaveste glasački odbor počevši od petka 14. januara u 7h do nedelje 14. jnauara u 11h.

“Pre dana glasanja, glasač obaveštava glasački odbor preko izborne komisije jedinice lokalne samouprave (potkomisije), na telefon 018/505-511 i 018/505-514, a na dan glasanja obaveštava neposredno glasački odbor uz pomoć lica koje samo odabere  ili to čini preko potkomisije, putem istog telefona ili uz pomoć lica koje samo odabere”, piše u saopštenju.

Kako se dalje navodi glasač oboleo od kovida ne sme da ima direktan kontakt sa glasačkim materijalom i može da glasa isključivo uz pomoć pomagača, koji umesto njega preuzima i predaje glasački materijal poverenicima glasačkog odbora, uključujući i odgovarajući identifikacioni dokument tog glasača.

“Ako van glasačkog mesta glasa glasač oboleo od zarazne bolesti COVID-19, ima simptome te bolesti ili mu je određena mera karantina, članovi glasačkog odbora sve radnje propisane za obavljanje glasanja van glasačkog mesta vrše ispred ulaznih vrata stana odnosno kuće u kojoj boravi glasač koji glasa van glasačkog mesta”, kažu uz Grada.

Nemoćnim i sprečenim licem ne smatra se lice koje zbog prirode posla koji obavlja nije u mogućnosti da u vreme dok je glasačko mesto otvoreno obavi glasanje na glasačkom mestu.

Inače, pravo glasa na referendumu ima 231.831 Nišlija – 78.999 iz Opštine Medijana, 64.547 iz Opštine Palilula, 46.102 iz Panteleja, 30.288 iz Opštine Crveni Krst i 11.895 iz Niške Banje. U Nišu je ukupno 176 glasačkih mesta, a moći će da glasaju i osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu.

Podsetimo predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić raspisao je referendum o promeni Ustava Srbije za 16. januar. Kako je rekao, promena Ustava se odnosi samo na onaj deo odeljka koji se tiče uređenja vlasti, odnosno načina izbora sudija i tužilac.

Opozicija i pojedine nevladine organizacije protive se referendumu jer smtraju da je će od njega korist imati samo država, ali ne i građani.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 22 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 19 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 15 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 11 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend