Društvo

Referendum: Mogućnost glasanja i van glasačkog mesta

Foto: Pixabay
Na referendumu zakazanom za nedelju 16. januar, moći će da glasaju i oni koji iz zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti da dođu na glasačko mesto, osobe sa invaliditetom i nemoćna stara lica, saopštili su iz Grada.

Građani koji nisu u mogućnosti da dođu na glasačko mesto o tome mogu da obaveste glasački odbor počevši od petka 14. januara u 7h do nedelje 14. jnauara u 11h.

“Pre dana glasanja, glasač obaveštava glasački odbor preko izborne komisije jedinice lokalne samouprave (potkomisije), na telefon 018/505-511 i 018/505-514, a na dan glasanja obaveštava neposredno glasački odbor uz pomoć lica koje samo odabere  ili to čini preko potkomisije, putem istog telefona ili uz pomoć lica koje samo odabere”, piše u saopštenju.

Kako se dalje navodi glasač oboleo od kovida ne sme da ima direktan kontakt sa glasačkim materijalom i može da glasa isključivo uz pomoć pomagača, koji umesto njega preuzima i predaje glasački materijal poverenicima glasačkog odbora, uključujući i odgovarajući identifikacioni dokument tog glasača.

“Ako van glasačkog mesta glasa glasač oboleo od zarazne bolesti COVID-19, ima simptome te bolesti ili mu je određena mera karantina, članovi glasačkog odbora sve radnje propisane za obavljanje glasanja van glasačkog mesta vrše ispred ulaznih vrata stana odnosno kuće u kojoj boravi glasač koji glasa van glasačkog mesta”, kažu uz Grada.

Nemoćnim i sprečenim licem ne smatra se lice koje zbog prirode posla koji obavlja nije u mogućnosti da u vreme dok je glasačko mesto otvoreno obavi glasanje na glasačkom mestu.

Inače, pravo glasa na referendumu ima 231.831 Nišlija – 78.999 iz Opštine Medijana, 64.547 iz Opštine Palilula, 46.102 iz Panteleja, 30.288 iz Opštine Crveni Krst i 11.895 iz Niške Banje. U Nišu je ukupno 176 glasačkih mesta, a moći će da glasaju i osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu.

Podsetimo predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić raspisao je referendum o promeni Ustava Srbije za 16. januar. Kako je rekao, promena Ustava se odnosi samo na onaj deo odeljka koji se tiče uređenja vlasti, odnosno načina izbora sudija i tužilac.

Opozicija i pojedine nevladine organizacije protive se referendumu jer smtraju da je će od njega korist imati samo država, ali ne i građani.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 19 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 15 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 12 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 7 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend