Društvo

Rekonstruiše se spomenik ruskim vojnicima nastradalim u Drugom svetskom ratu, u planu i Ruski kutak

Foto: arhiva
Njegova ekselencija, ambasador Ruske Federacije, Aleksandar Bocan-Harčenko posetio je Niš i susreo se sa gradskim rukovodstvom. Tom prilikom, najavljena je rekonstrukcija spomenika sovjetskim vojnicima stradalim u "niškom incidentu" koji se nalazi ispred Logora na Crvenom krstu i izgradnju Ruskog kutka.

“Uveliko traju radovi na rekonstruciji Spomenika sovjetskim vojnicima stradalim u niškom incidentu koji se nalazi ispred Logora. Na tom mestu će biti izgrađen i Ruski kutak u čast prijateljstva između dva naroda,” kazala je gradonačelnica Niša.

“Veoma nam je važna memorijalna saradnja”, rekao je ambasador Ruske Federacije, Aleksandar Bocan-Harčenko. Istakao je da je zahvalan Nišlijama jer čuvaju sećanje na ruske vojnike koji su poginuli na ovim prostorima tokom Drugog svetskog rata, ali i Srpsko – turskog rata,  što se posebno odnosi na pukovnika Rajevskog.

Spomenik sovjetskim vojnicima stradalim u “niškom incidentu”  7. novembra 1944 godine, izgrađen je 2015. godine ispred Logora na Crvenom krstu. Incident se dogodio ubrzo po oslobođanju Niša, u kome su bile smeštene snage Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Tog dana je avijacija SAD iznenada napala grad Niš, a potom i kolonu vozila Crvene armije koja se kretala drumom Niš — Aleksinac.

Posledice ovog napada su desetine mrtvih i ranjenih vojnika i civila, a pričinjena je i velika materijalna šteta. Zvanična verzija ovog događaja, koju su saopštile američke vojne vlasti, glasi da je došlo do greške i prijateljske vatre. Na spomeniku su upisana imena poginulih vojnika Crvene armije 7. novembra 1944. na putu od Niša do Aleksinca.

Sem rekonstrukcije spomenika i izgradnje Ruskog kutka, Niš je u turističku ponudu zvanično uvrstio Gornji Adrovac, mesto pogibije pukovnika Rajevskog. “Turisti koji dođu u Niš mogu na od sada će moći organizovano da posete ovo mesto i odaju počast senima nastradalih ratnika”, istakla je Sotirovski.

Nikolaj Nikolajevič Rajevski bio je ruski pukovnik i srpski dobrovoljac učesnik bitke kod Taškenta, misionar Sveslovenskog saveza (za Balkan i Srbiju) kao i učesnik u Srpsko—turskom ratu (1876) u bici za Gornji Adrovac kod Aleksinca gde je i poginuo. Nosilac je ruskih i srpskih odlikovanja.

Lav Nikolajević Tolstoj je zauvek ovekovečio slavnog ratnika u liku grofa Vronskog u književnom delu “Ana Karenjina”.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Sheryl Crow
Za 0 minuta

A Change

Sheryl Crow
Paul Weller
Za 4 minuta

Wild Wood

Paul Weller
Hillbilly Moon Explosion Featuring Mark Sparky
Za 7 minuta

Queen of Hearts

Hillbilly Moon Explosion Featuring Mark Sparky
Men I Trust
Za 10 minuta

Tailwhip

Men I Trust
Florence And The Machine
Za 14 minuta

Hunger

Florence And The Machine

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend