Društvo

REM stavio N1, Al Džaziru i Novu S pod nadzor

Foto: Printscreen Nova S
Zbog velike praćenosti medijskih kuća N1, Nova S i Al Džazire, Savet Regulatornog tela za elektronske medije, na svojoj redovnoj sednici održanoj 23. februara 2021. godine, odlučio je da ova tri medija stavi pod nadzor.

Televizije i elektronski mediji koji su ocenjeni kao mediji od velikog uticaja biće stavljeni pod nadzor, odlučio je REM na redovnoj konferenciji.

Emisija “Mentalno razgibavanje” je prekršila odredbu Zakona o elektronskim medijima i podzakonskih akata, utvrđeno je na osnovu izveštaja Službe za nadzor i analizu programa.

,,Na redovnoj sednici Savet Regulatornog tela za elektronske medije razmatrao je izveštaj Službe za nadzor i analizu programa u vezi sa emisijom „Mentalno razgivanje“ emitovanoj dana 02. novembra 2020. godine u programu TV Nova S. Imajući u vidu da je služba uočila veliki broj nepravilnosti u predmetnoj emisiji, a za koje je Savet utvrdio da predstavljaju kršenje odredbi Zakona o elektronskim medijima i podzakonskih akata, odlučeno je i da se o tome obaveste luksemburško nezavisno audiovizuelno telo (ALIA), EPRA, ERGA i OSCE”, saopštili su iz REM-a.

“Mentalno razgibavanje” je televizijska emisija, deo  jutarnjeg programa koji se emituje na televiziji Nova S. Voditelji i urednici programa su Marko Mitrović i Darko Stepanović, a emituje se od 06:30 do 08:30 časova svakog dana.  Emisija je započeta 9. septembra 2008. kao “Nacionalno razgibavanje” i emitovala se od 06  do 09 časova na radiju S pod sloganom “Totalno otkačeni saveti za preživljavanje još jednog radnog dana”.

Kako saopštavaju, ovakva odluka je doneta jer je dozvola za pružanje medijske usluge TV Novoj S izdata od strane luksemburškog nezavisnog audiovizuelnog tela (ALIA).

Istovremeno je doneta i odluka da se u redovan nadzor stave televizije N1, Nova S i AL Jazeera kao televizije koje imaju značajnu gledanost.

Na istoj sednici Savet REM-a izrekao je mere upozorenja PMU Nacionalnoj Happy TV i TV Info 24 plus zbog emitovanja sadržaja koji se odnose na magiju, proricanje sudbine, tumačenje horoskopa, suprotno odlukama  Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga. Izrečeno upozorenje je uz obavezu da PMU ovakve programske sadržaje ne emituju u bilo kom segmentu programa.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 20 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 16 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 13 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 8 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend